sobota, 20 grudnia 2014

Pierogi orkiszowe z nadzieniem "ruskim"

  • Pierogi z razowej mąki orkiszwej są bardziej delikatne jak z mąki zwykłej, mają ciekawy, lekko orzechowy smak. Te są z tradycyjnym ruskim nadzieniem, czyli twaróg i ziemniaki. W moim domu są to ulubione pierogi.




Składniki:

Ciasto:
500 g mąki orkiszowej razowej
350 ml gorącej wody
1 łyżeczka soli
1 jajko

Farsz:
500 g ziemniaków
250 g twarogu półtłustego
4 cebule
sól, pieprz
1/2 szkl. oleju rzepakowego


Wykonanie:

1. Ziemniaki obierz i ugotuj w lekko osolonej wodzie do miękkości. Widelcem, jak są jeszcze gorące, zgnieć na puree. Kiedy wystygną, dodaj twaróg i zagniataj widelcem. Nie ma potrzeby mielenia.


2. Do misy miksera planetarnego wsyp mąkę, wbij jajko, zacznij mieszać. Dodawaj po mału gorącą wodę, składniki zaczną się łączyć, wlej tylko tyle wody, by ciasto zaczęło się zbijać w jedną całość. Uformuj kulę i zostaw ciasto pod przykryciem na 30 minut.


3. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Na rozgrzaną patelnię wlej olej, wrzuć cebulę i usmaż ją na złoto. 1/3 usmażonej cebuli dodaj do farszu. Farsz dopraw też solą i pieprzem, przypraw nie żałuj, bo farsz musi być pikantny.

4. Ciasto rozwałkuj, ale niezbyt cienko, szklanką wykrawaj kółka i na każdy nakładaj ok. 2 łyżeczek farszu, złóż do środka i zlep brzegi. Pierogi gotuj etapami w gorącej, osolonej wodzie. Gotuj, od momentu wypłynięcia, przez 2-3 minuty.


5. Pierogi można podawać takie prosto z wody i polane smażoną cebulką lub można je podsmażyć i podać z cebulką. Można je też zamrozić, tylko wtedy żeby się nie skleiły, dobrze jest spód pudełka posmarować olejem i każdą warstwę układanych pierogów również smarować olejem, olejem spod smażenia cebulki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny na blogu!