Wykonanie:
1. Śledzie należy na noc namoczyć w zimnej wodzie z dodatkiem mleka. Rano odlewamy wodę i płuczemy śledzie pod zimną wodą. Osuszamy dokładnie papierowym ręcznikiem. Kroimy je w 1-2 cm kawałki.
2. Cebulę pokroić w piórka i usmażyć na oleju, smażyć kilka minut, aż będzie szklista. Dosypać cukier, wymieszać, smażyć chwilkę. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, chilli, pastę pomidorową, sok z cytryn, ocet winny, wymieszać.
3. Dodać rodzynki i śliwki, smażyć chwilkę cały czas mieszając. Doprawić sos cukrem, pieprzem i solą, by był aromatyczny i pikantno-słodki. Zostawić do ostygnięcia.
4. Śledzie układać na przemian z sosem w słoiku albo szklanej misce. Na wierzchu powinien być sos. Całość zamknąć i odstawić do lodówki na przynajmniej 3 dni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny na blogu!