Składniki:
Ciasto:
500 g mąki orkiszowej półrazowej (typ 1050) lub pszennej
2 płaskie łyżeczki suchych drożdży
70 g rozpuszczonego i ostudzonego masła
1 jajko
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
250 ml ciepłego mleka
Farsz:
500 g kapusty kiszonej
2 marchewki
3 duże garście suszonych grzybów
1 cebula
2 liście laurowe
3-4 kulki jałowca
sól, pieprz
2 łyżki oleju do smażenia
rozbełtane jajko do smarowania
mak i sezam do posypania wierzchu
Wykonanie:
1. Grzyby zalewamy szklanką zimnej wody i odstawiamy na 2 godziny. Cebulę kroimy w kostkę, marchewkę ścieramy na dużych oczkach. Na patelnię wlewamy olej, rozgrzewamy, podsmażamy cebulę, dodajemy marchewkę i razem chwilkę smażymy. Dodajemy kapustę i smażymy ją ok. 5-8 minut, często mieszając.
2. Grzyby wraz z wodą w której się moczyły obgotowujemy 15-20 minut. Odcedzamy a wodę wlewamy do kapusty. Grzyby siekamy drobno i również dodajemy do kapusty. Wrzucamy liście laurowe, rozgniecione kulki jałowca i dusimy aż kapusta zmiękknie. Możemy podlewać wodą gdyby za mocno wyparowała, ale na sam koniec musimy ją całkowicie odparować bo farsz nie może być zbyt mokry.
3. Na ciasto mieszamy w misce przesianą mąkę z drożdżami, wlewamy ciepłe mleko, wbijamy jajko i dodajemy masło, doprawiamy cukrem i solą. Ciasto zagniatamy, można robotem albo ręcznie. Ciasto musi być elastyczne i odchodzić od rąk. Zostawiamy w misce pod przykryciem do wyrośnięcia na 1 godzinę.
4. Z ugotowanej i przestudzonej kapusty wyciągamy liście laurowe, doprawiamy ją solą i pieprzem.
5. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 lub 3 części. Każdą rozwałkowujemy na długi prostokąt. Na środek kładziemy farsz i zwijamy dłuższym brzegiem.
6. Kroimy na 3-4 cm kawałki i układamy na blaszce. Każdy kulebiak smarujemy jajkiem i posypujemy makiem lub sezamem. Zostawiamy do wyrośnięcia.
7. Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C. Kulebiaki pieczemy przez 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny na blogu!