sobota, 20 grudnia 2014

Calzone z kaszą i szpinakiem

  • ...czyli włoski nadziewany pieróg. Nadziałam go pęczakiem, szpinakiem i fetą i podałam z dipem czosnkowo-koperkowym. Smacznie i zdrowo. Jest to również propozycja świąteczna dla tych, którzy chcą wprowadzić trochę innowacji na wigilijnym stole.





Składniki:

Ciasto:

300 g mąki orkiszowej jasnej
170 g mąki orkiszowej razowej
1,5 łyżeczki suchych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
3 łyżki oliwy
ok. 250 ml ciepłej wody

1 rozbełtane jajko do smarowania pierogów

Nadzienie:
400 g szpinaku, u mnie mrożony
250 g ugotowanej kaszy jęczmiennej, tzw. pęczak
150 g fety
sól, pieprz cayenne

Dip:
250 g naturalnego jogurtu
2 ząbki czosnku
2-3 gałązki koperku
sól, pieprz, odrobina cukru


Wykonanie:

1. Szpinak, jeśli jest zamrożony pozostawiamy do całkowitego rozmrożenia.

2. Ciasto: do miski wsyp mąki, dodaj suche drożdże, sól, cukier, oliwę i stopniowo dodawaj wodę. Czasami ciasto potrzebuje więcej wody, a czasami mniej. Wyrabiaj ciasto, aż będzie odchodzić od rąk. Przełóż do miski, a miskę przykryj i pozostaw do wyrośnięcia na 1-2 godziny.

3. Rozmrożony szpinak odciśnij z nadmiaru wody, dodaj do niego kaszę, wkrusz rękoma fetę lub rozgnieć ją widelcem, dopraw solą i pieprzem cayenne.

4. Dip: czosnek przeciśnij przez praskę, koperek drobno posiekaj, wymieszaj z jogurtem, dopraw solą, pieprzem i cukrem.

5. Po wyrośnięciu ciasto przełóż na stolnicę, podziel na 5 kawałków i każdy rozwałkuj niezbyt cienko na kształt koła o średnicy ok. 20-25 cm. Na środek każdego koła nałóż nadzienie, zostawiając trochę wolnego od brzegów. Ciasto złóż jak pieróg, zlep brzegi i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdy smaruj rozbełtanym jajkiem.



6. Pierogi piecz w 200 st. C ok. 20-25 minut. Podawaj z dipem.

2 komentarze:

  1. witam! czy mogę użyć mąki pszennej pełnoziarnistej?

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak, można użyć mąkę pszenną pełnoziarnistą albo zwykłą pszenną.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu!