Składniki:
Ciasto:
300 g mąki orkiszowej jasnej
170 g mąki orkiszowej razowej
1,5 łyżeczki suchych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
3 łyżki oliwy
ok. 250 ml ciepłej wody
1 rozbełtane jajko do smarowania pierogów
Nadzienie:
400 g szpinaku, u mnie mrożony
250 g ugotowanej kaszy jęczmiennej, tzw. pęczak
150 g fety
sól, pieprz cayenne
Dip:
250 g naturalnego jogurtu
2 ząbki czosnku
2-3 gałązki koperku
sól, pieprz, odrobina cukru
Wykonanie:
1. Szpinak, jeśli jest zamrożony pozostawiamy do całkowitego rozmrożenia.
2. Ciasto: do miski wsyp mąki, dodaj suche drożdże, sól, cukier, oliwę i stopniowo dodawaj wodę. Czasami ciasto potrzebuje więcej wody, a czasami mniej. Wyrabiaj ciasto, aż będzie odchodzić od rąk. Przełóż do miski, a miskę przykryj i pozostaw do wyrośnięcia na 1-2 godziny.
3. Rozmrożony szpinak odciśnij z nadmiaru wody, dodaj do niego kaszę, wkrusz rękoma fetę lub rozgnieć ją widelcem, dopraw solą i pieprzem cayenne.
4. Dip: czosnek przeciśnij przez praskę, koperek drobno posiekaj, wymieszaj z jogurtem, dopraw solą, pieprzem i cukrem.
5. Po wyrośnięciu ciasto przełóż na stolnicę, podziel na 5 kawałków i każdy rozwałkuj niezbyt cienko na kształt koła o średnicy ok. 20-25 cm. Na środek każdego koła nałóż nadzienie, zostawiając trochę wolnego od brzegów. Ciasto złóż jak pieróg, zlep brzegi i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdy smaruj rozbełtanym jajkiem.
6. Pierogi piecz w 200 st. C ok. 20-25 minut. Podawaj z dipem.
witam! czy mogę użyć mąki pszennej pełnoziarnistej?
OdpowiedzUsuńTak, można użyć mąkę pszenną pełnoziarnistą albo zwykłą pszenną.
OdpowiedzUsuń