sobota, 20 grudnia 2014

Lebkuchenmann czyli piernikowe ludziki

  • Ludziki piernikowe wspaniale pachniały pomarańczą, miodem i piernikową przyprawą. Pięknie się też prezentowały jako słodkie, świąteczne upominki. Najprzyjemniejszą częścią robienia tych ciastek jest etap końcowy czyli dekorowanie, moja córka była bardzo szczęśliwa :-)



  • Składniki:

    Na ciasto (ok. 6 ludzików):
    1 niepryskana pomarańcza
    200 g miodu
    150 g brązowego cukru
    100 g masła
    50 g mlecznej czekolady
    3 łyżki wody
    500 g mąki
    2-3 łyżki przyprawy do piernika
    1 łyżeczka potażu albo sody oczyszczonej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    mąka do rozwałkowania

    Lukier:
    1 białko
    1 szczypta soli
    200 g cukru pudru

    Dekoracja:
    wiórki kokosowe
    inne kolorowe posypki
Wykonanie:

1. Pomarańczę umyć pod gorącą wodą. Zetrzeć skórkę.

2. Do dużego garnka włożyć 1 łyżkę stołową utartej skórki pomarańczowej, miód, cukier, masło, czekoladę oraz 3 łyżki wody. Ciągle mieszając, podgrzewać, aż cukier się rozpuści a czekolada roztopi. Zdjąć z kuchenki. Mieszanka nie powinna być zbyt gorąca.

3. Wymieszać mąkę, przyprawę do piernika, potaż i proszek do pieczenia. Przesiać do mieszanki miodowo-maślanej i za pomocą mieszadeł miksera ręcznego wyrobić wszystko na gładkie ciasto.

4. Zawinąć w folię spożywczą i pozostawić w temperaturze pokojowej co najmniej na noc, a jeszcze lepiej na cały dzień, aby ciasto odpoczęło.

5. Nagrzać piekarnik do temperatury 175 st. C (z termoobiegiem do 150 st. C). Wyłożyć 2 blachy papierem do pieczenia.

6. Na posypanym mąką blacie rozwałkować ciasto na grubość ok. 5 mm i wyciąć potrzebne elementy.



7. Wycięte części piec ok. 15-20 minut. Po upływie połowy czasu pieczenia zamienić blachy miejscami. W przypadku piekarnika z termoobiegiem nie jest to konieczne. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

8. Na lukier: ubić białko ze szczyptą soli. Dodać cukier puder i wyrobić wszystko na gruby lukrowy krem.

9. Lukier można rozprowadzać na ciastkach za pomocą woreczka z uciętym rogiem albo małymi pędzelkami. 




*Piernikowe ciastka twardnieją po upieczeniu i wówczas wymagają przynajmniej tygodniowego leżakowania. Można je też zamknąć w szczelnej puszce z dodatkiem kawałków jabłka, które przyspiesza proces mięknięcia. Do puszek zaglądamy co 2-3 dni i wymieniamy jabłko na świeże.

Foremki i przepis były w zestawie od Tchibo.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny na blogu!