1. Pomarańczę na ciasto myjemy, sparzamy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy w całości ze skórką przez 2 godziny, aż będzie miękka. Studzimy i miksujemy w malakserze, dodając żółtka i miód. Wsypujemy sól i migdały, wlewamy likier, miksujemy.
2. Białka ubijamy ze szczytpą soli, partiami dodajemy do ciasta, delikatnie mieszając. Wlewamy ciasto do natłuszczonej tortownicy o średnicy 20 cm. Pieczemy 40-50 minut w 180 st. C.
3. Drugą pomarańczę, tę na syrop, myjemy i sparzamy, kroimy w cienkie półplasterki. W garnku zagotowujemy sok pomarańczowy z cukrem, wkładamy plastry pomarańczy. Gotujemy 5-10 minut na średnim ogniu, w mniej więcej połowie odwracamy na drugą stronę. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 15 minut lub do chwili aż syrop zredukuje się o połowę. Studzimy.
4.Zimne ciasto nakłuwamy z góry patyczkiem, polewamy obficie syropem i układamy półplasterki pomarańczy. Podajemy z kleksem syropu i bitą śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny na blogu!