sobota, 20 grudnia 2014

Ciasto pomarańczowo-migdałowe

  • Ciasto lekkie, bez mąki, beztłuszczowe, bezglutenowe i bez grama cukru. Ciasto dla osób na diecie, ale nie tylko. Dla tych którzy wolą jednak bardziej słodkie, wersja z syropem pomarańczowym i bitą śmietaną jak najbardziej się sprawdzi. (przepis z magazynu "Kuchnia")




  • Składniki:

    Ciasto:
    1 pomarańcza
    5 jajek, oddzielnie żółtka i białka
    4 łyżki miodu
    1 szczypta soli
    200 g mielonych migdałów
    2 łyżki likieru pomarańczowego
    masło do posmarowania formy

    Syrop:
    1 pomarańcza
    1,5 szkl. soku pomarańczowego
    80 g cukru
  • Wykonanie:
1. Pomarańczę na ciasto myjemy, sparzamy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy w całości ze skórką przez 2 godziny, aż będzie miękka. Studzimy i miksujemy w malakserze, dodając żółtka i miód. Wsypujemy sól i migdały, wlewamy likier, miksujemy.

2. Białka ubijamy ze szczytpą soli, partiami dodajemy do ciasta, delikatnie mieszając. Wlewamy ciasto do natłuszczonej tortownicy o średnicy 20 cm. Pieczemy 40-50 minut w 180 st. C.



3. Drugą pomarańczę, tę na syrop, myjemy i sparzamy, kroimy w cienkie półplasterki. W garnku zagotowujemy sok pomarańczowy z cukrem, wkładamy plastry pomarańczy. Gotujemy 5-10 minut na średnim ogniu, w mniej więcej połowie odwracamy na drugą stronę. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 15 minut lub do chwili aż syrop zredukuje się o połowę. Studzimy.

4.Zimne ciasto nakłuwamy z góry patyczkiem, polewamy obficie syropem i układamy półplasterki pomarańczy. Podajemy z kleksem syropu i bitą śmietaną.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny na blogu!