sobota, 20 grudnia 2014

Ślimaki makowo-serowe do odrywania

  • Jeśli lubicie makowce to ciasto jest taką wersją makowca, tyle że zawijanego trochę inaczej. Dzięki temu i dzięki dodatkowi sera do maku, ciasto długo pozostaje wilgotne i niewysuszone.







Składniki:

Ciasto:
500 g mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki suchych drożdży
50 g cukru
80 g rozpuszczonego i ostudzonego masła
220 ml ciepłego mleka
1 duże jajko

Farsz:
200 g maku
3/4 szkl. mleka
300 g twarogu tłustego, zmielonego 
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy
3-5 łyżek miodu 
skórka otarta z 1 pomarańczy

Lukier:
cukier puder 
mleko


Wykonanie:

1. Mak przesyp do garnuszka, zalej mlekiem i gotuj na wolnym ogniu, aż mak wchłonie całkowicie mleko, mieszaj często. Ugotowany mak odstaw do ostygnięcia.

2. Na ciasto wsyp do miski mąkę i drożdże, dodaj cukier, jajko, masło i zacznij wyrabiać - ja wyrabiam robotem stacjonarnym - w między czasie dolewaj letnie mleko, ale tyle by ciasto zbiło się w kulę. Wyrabiaj jeszcze z 5 minut. Odstaw w misce pod przykryciem do wyrośnięcia, ok 1 godzinę.

3. Schłodzony mak zmiel w maszynce. Twaróg również zmiel ze 2-3 razy. Wymieszaj razem. Skórkę kandyzowaną posiekaj na drobno. Do masy dodaj miód, skórkę kandyzowaną i skórkę startą z pomarańczy. Posmakuj, jeśli masa jest mało słodka dodaj miodu.

4. Wyrośnięte ciasto podziel na 2 części, każdą rozwałkuj w prostokąt. Połowę masy rozsmaruj na każdym prostokącie, zostawiając jeden dłuższy brzeg z marginesem 0,5 cm bez masy.


5. Ciasto roluj do środka po dłuższym boku. Kładź ostrożnie na desce i ostrym nożem, nie dociskając mocno ciasta, krój w 3-4 cm ślimaki.


6. Blaszkę o średnicy ok. 28-30 cm wyłóż w całości papierem do pieczenia. Układaj ślimaki, farszem do góry. Jeśli są szczeliny pomiędzy ślimakami nie przejmuj się, bo ciasto jeszcze podrośnie. Przykryj blaszkę i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - na ok. 40 minut.


7. Piekarnik rozgrzej do 170 st. C z termoobiegiem. Piecz ciasto 25 minut, potem przykryj z góry kawałkiem folii aluminiowej i dopiekaj wyłączając termoobieg i zwiększając temp. do 180 st. C, ale już tylko z dołu, ok. 10 minut.

8. Przestudzone ciasto polukruj lub posyp cukrem pudrem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny na blogu!