Lasy w tym roku obrodziły grzybami. Jednym z moich ulubionych dań grzybowych - oprócz sosu grzybowego - jest właśnie risotto. Robiłam już wersję z suszonymi grzybami, ale wolę ze świeżymi. Kremowe, delikatne, mocno grzybowe.
Składniki:
200 g ryżu do risotto
200 g grzybów
leśnych
1 cebula
¾ szklanki białego wytrawnego wina (lekko
podgrzane)
500-600 ml
bulionu grzybowego lub warzywnego (lekko podgrzany)
40 g tartego
parmezanu
mały pęczek natki
pietruszki
3 gałązki
świeżego tymianku
sól i pieprz
oliwa z oliwek
80 g masła
Wykonanie:
1. Cebulę
posiekaj w kostkę. Grzybki oczyść i pokrój w plasterki.
2. Na patelni
rozgrzej oliwę, dodaj łyżkę masła. Duś posiekaną cebulę. Dodaj grzyby.
3. Kiedy cebula
zmiękknie dodaj ryż i przesmaż aż będzie szklisty.
4. Dolej wino.
Dokładnie mieszaj. Zmniejsz ogień,
mieszaj co chwilę, ryż musi wchłonąć wino.
5. Dolej pół szklanki bulionu. Mieszaj. Kiedy
bulion zostanie wchłonięty przez ryż, dolej kolejną porcję aż ryż będzie
ugotowany al dente (lekko twardy w środku). Zdejmij z ognia.
6. Dodaj sól,
pieprz, tymianek, masło i parmezan. Przemieszaj. Pozostaw pod przykryciem na
około 5 minut. Przed podaniem posyp posiekaną natką. Można również oprószyć
risotto wiórkami parmezanu dla dekoracji.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny na blogu!