niedziela, 1 października 2017

Risotto z grzybami leśnymi

Lasy w tym roku obrodziły grzybami. Jednym z moich ulubionych dań grzybowych - oprócz sosu grzybowego - jest właśnie risotto. Robiłam już wersję z suszonymi grzybami, ale wolę ze świeżymi. Kremowe, delikatne, mocno grzybowe. 





Składniki:
200 g  ryżu do risotto
200 g grzybów leśnych
1 cebula
¾  szklanki białego wytrawnego wina (lekko podgrzane)
500-600 ml bulionu grzybowego lub warzywnego (lekko podgrzany)
40 g tartego parmezanu
mały pęczek natki pietruszki
3 gałązki świeżego tymianku
sól i pieprz
oliwa z oliwek
80 g masła

Wykonanie:

1. Cebulę posiekaj w kostkę. Grzybki oczyść i pokrój w plasterki.

2. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj łyżkę masła. Duś posiekaną cebulę. Dodaj grzyby.

3. Kiedy cebula zmiękknie dodaj ryż i przesmaż aż będzie szklisty.

4. Dolej wino. Dokładnie mieszaj. Zmniejsz ogień,  mieszaj co chwilę, ryż musi wchłonąć wino.

 5. Dolej pół szklanki bulionu. Mieszaj. Kiedy bulion zostanie wchłonięty przez ryż, dolej kolejną porcję aż ryż będzie ugotowany al dente (lekko twardy w środku). Zdejmij z ognia.

6. Dodaj sól, pieprz, tymianek, masło i parmezan. Przemieszaj. Pozostaw pod przykryciem na około 5 minut. Przed podaniem posyp posiekaną natką. Można również oprószyć risotto wiórkami parmezanu dla dekoracji.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny na blogu!