Kremowa, mocno czekoladowa, z nutką amaretto, bardzo łatwa i szybka w wykonaniu, bez pieczenia. Dodatek owoców delikatnie przełamuje jej słodycz. Idealna na niedzielny deser. Bardzo polecam :-)
Składniki:
Na spód:
250 g ciastek neo z ciemnym nadzieniem
60 g rozpuszczonego i ostudzonego masła
Mus:
150 g słodkiej śmietanki
200 g mlecznej czekolady
250 g twarogu śmietankowego, kilka razy zmielonego
2 łyżki amaretto
1 łyżeczka żelatyny
Do dekoracji:
figi
miechunka
Wykonanie:
1. Ciasteczka (razem z kremem) zblenduj na piasek, wymieszaj z masłem, wyłóż spód formy - również boki. Wstaw do lodówki.
2. Żelatynę rozpuść w 1-2 łyżkach zimnej wody, pozostaw na 10 minut by napęczniała.
3. Śmietankę zagotuj, zestaw z ognia, dodaj żelatynę, wymieszaj dobrze. Dodaj połamną czekoladę, wymieszajaż się rozpuści. Przestudź, dodaj amaretto i twarożek, zmiksuj na kremową masę.
4. Mus wyłóż na spód i wstaw na przynajmniej 2-3 godziny do lodówki (najlepiej na dłużej).
5. Tartę przed podaniem udekoruj świeżymi owocami sezonowymi, np. figami, miechunką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny na blogu!