Składniki:
Zupa:
600 g dyni sweet dumpling
1 czerwona papryka
2-3 fioletowe marchewki
1 cebula
2 główki czosnku
1/2 puszki mleczka kokosowego
pieprz cayenne
1-2 łyżki sosu sojowego
1/2 limonki, sok
sól
olej lub oliwa do skropienia warzyw
Dodatki:
2 kapusty pak choi
trochę masła lub oliwy
ocet balsamiczny
pieprz
Wykonanie:
1. Dynię przekrój na pół, wydrąż pestki, pokrój w dosyć grube plastry. Cebulę i czosnek nie obieraj, cebulę przekrój na pół, czosnek w całości. Marchew opłucz, nie obieraj, przekrój wzdłuż. Warzywa ułóż na blaszce, skrop olejem. Piecz w nagrzanym do 20 st. C piekarniku ok. 35-40 minut.
2. Upieczone warzywa obierz ze skórki (papryka, cebula). Razem z dynią i marchewką przełóż do garnka, z łupin wyciśnij też czosnek, całość zalej wodą, tyle by przykryła warzywa, zagotuj.
3. Zupę zblenduj, dopraw mleczkiem, pieprzem cayenne, sosem sojowym, sokiem z limonki i solą.
4. Pak choi oczyść, oderwij pojedynczo liście. Na patelni rozpuść masło, dodaj pak choi. Smaż, aż liście trochę zmiękkną. Na patelnię dodaj ocet balsamiczny i pieprz, całość odparuj. Podawaj z zupą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny na blogu!