Do przygotowania takiego spaghetti z warzyw potrzebna będzie specjalna tarka spiralna. Nie jest to duży wydatek, ale efekt bardzo fajny. Najprostszą tarkę można już kupić za 20-30 zł. Dzisiaj na tapecie cukinia, wybrałam taką średniej wielkości i z miękką skórką, krojenie szło bardzo szybko i sprawnie, a spiralki były długie i nawet po ugotowaniu pozostawały w całości. Do mojego spaghetti podałam krewetki smażone na maśle z czosnkiem i bazylią oraz aromatyczne pieczone warzywa. Danie lekkie i bardzo aromatyczne.
Składniki:
2 średniej wielkości cukinie z miękką skórką
400 g mrożonych i lekko obgotowanych krewetek w pancerzykach
2 ząbki czosnku
garść listków bazylii
sól
chilli
masło
Pieczone warzywa:
4 podłużne papryki
2 gałązki pomidorków koktajlowych
2 główki czosnku
olej lub oliwa
suszony tymianek, oregano, bazylia
płatki chilli
sól
Wykonanie:
1. Krewetki wyciągnij z zamrażarki i wyłóż na ręcznik papierowy, by się rozmroziły.
2. Piekarnik rozgrzej na 200 st. C, najlepiej z funkcją grilla. Na blaszce ułóż paprykę, pomidorki, przekrojony na pół czosnek. Warzywa posyp przyprawami i skrop olejem i octem balsamicznym. Piecz, aż papryka i czosnek zmiękkną. Pomidorki można wyjąć wcześniej.
3. Cukinię umyj i osusz. Pokrój na specjalnej tarce w spiralki. Na dno garnka wlej wodę, włóż koszyk do gotowania na parze, koszyk nie może dotykać wody. Zagotuj, włóż cukinię i paruj ok. 4-5 minut.
4. 2 ząbki czosnku posiekaj drobno. Na patelni rozpuść 2-3 łyżki masła, wrzuć czosnek i krewetki, smaż 2-3 minuty, na sam koniec dodaj posiekane listki bazyli, posól i posyp chilli. Dodaj spaghetti z cukini, wymieszaj lekko z krewetkami.
5. Przygotowane spaghetti podawaj od razu z pieczonymi warzywami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny na blogu!