wtorek, 31 października 2017

Muffiny mumie

Strasznie smaczne mumie, a raczej muffiny-mumie, łatwe w przygotowaniu, a ich dekorowanie sprawi dzieciom najwięcej radości. Generalnie święta straszydeł nie praktykujemy, ale kusiło mnie zrobienie czegoś w tym klimacie. Padło na takie słodko-straszne mumie, prawda, że są przesłodkie? 





Ciasto: (na 12 muffin)
120 g masła
150 g cukru
1 op. cukru z prawdziwą wanilią
2 jajka
2 łyżki kakao
150 g mąki orkiszowej jasnej 
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
100 g kwaśnej śmietany

Dekoracja:
250 g masy cukrowej 
(fondant np. dr. Oetker)
trochę cukru pudru
24 cukierków smarties

Wykonanie:

1. Masło i cukry przełóż do garnuszka, podgrzewaj na wolnym ogniu aż masło się rozpuści, mieszaj by cukier się nie przypalił. Garnek odstaw do całkowitego ostygnięcia. Masę przełóż do misy i ubij. Wbijaj pojedynczo jajka i ubijaj dalej.

2. Kakao zalej 2 łyżkami wrzątku i dobrze wymieszaj. Dodaj do masy jajecznej. Ubij razem.

3. Do osobnej miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Mieszankę dodawaj na przemiennie ze śmietaną do masy jajecznej. 

4. Formę na muffiny wyściel papierowymi papilotami. Rozdziel ciasto. Muffiny piecz w nagrzanym do 170 st. C piekarniku przez 20-25 minut. 

5. Masę cukrową włóż pomiędzy folię spożywczą i rozwałkuj cienko, przełóż na deskę posypaną cukrem pudrem i ostrym nożem pokrój w 0,5 cm grubości paski. Paski nakładaj na muffiny tworząc mumie. Po środku umieść oczy - cukierki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny na blogu!