niedziela, 1 października 2017

Naleśniki kukurydziane z karmelizowanymi figami i sosem karmelowym

Ostatnio mam natchnienie i na przygotowywanie jedzenia i na zdjęcia :-) A już jest całkiem fajnie jak mam trochę produktów w domu i mogę podziałać. W szafce odkryłam mąkę kukurydzianą i tak dzięki temu powstały bezglutenowe naleśniki, żółciutkie i bardzo delikatne. Do nich podałam twarożek z cukrem z prawdziwą wanilią i karmelizowane figi.







Składniki:
2 jajka
200 ml mleka
150 g mąki kukurydzianej
50 g mąki ziemniaczanej
2 łyżki syropu klonowego

Dodatki:
250 g twarożku śmietankowego
1 op. cukru z prawdziwą wanilią
opcjonalnie syrop klonowy lub miód
3-4 figi
kilka kulek miechunki
uprażone migdały

Na karmel:
2-3 łyżki cukru
2 łyżki masła
100 g słodkiej śmietanki

Wykonanie:

1. Do miski wbij jajka, dodaj mleko i syrop, roztrzep aż jajka się spienią. Dodaj mąki i dobrze wymieszaj, odstaw na 10 minut. Po tym czasie ponownie wymieszaj i smaż na rozgrzanej lekko natłuszczonej patelni. Odkładaj na talerz.

2. Twarożek wymieszaj z cukrem z wanilią i ewentualnie dodaj syropu klonowego lub miodu - wg własnego upodobania do słodkiego.

3. Figi pokrój na cząstki, miechunkę przekrój na krzyż. Na suchą patelnię wsyp cukier, podgrzewaj aż cukier stopi się i zsobi lekko złoty - uważaj bo szybko można go spalić a wtedy będzie gorzki. Zestaw z ognia, wrzuć figi i miechunkę, postaw na ogniu na chwilkę, poobracaj owoce, wyjmij na talerz a na patelnię dodaj masło, poczekaj aż się rozpuści, wymieszaj, wstaw ponownie na palnik. Na koniec wlej śmietankę i podgrzewaj chwilkę.

4. Naleśniki smaruj serkiem i podawaj z owocami w karmelu.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny na blogu!