Ciasto na piernik przygotowuje się odpowiednio wcześniej, by ciasto dojrzało. Najlepiej 5-6 tygodni wcześniej. Najwyższy czas zatem to zrobić! Przyprawy korzenne to podstawa piernika, nie mniej ważny jest tu również miód, dzięki niemu ciasto zyskuje piękną barwę i aromat. Masę przechowuje się w szklanym lub kamionkowym naczyniu, można go okryć bawełnianą ściereczką albo zakryć folią i porobić dziurki - ja tak robię. Piernik po upieczeniu, bez kremu, również można przechowywać kilka tygodni (w suchym i chłodnym miejscu).
Składniki:
250 g miodu
3/4 szkl. cukru
125 g masła
500 g mąki pszennej
2 jajka
70 ml mleka
1,5 łyżeczki sody
20 g przyprawy piernikowej
Wykonanie:
1. Do garnuszka włóż miód, masło i cukier, podgrzewaj aż się cukier i miód rozpuści, nie doprowadź do wrzenia. Odstaw do wystudzenia.
2. Do masy dodaj mąkę, sodę rozpuszczoną w mleku, jajka i przyprawę do piernika. Wymieszaj porządnie. Ciasto przełóż do szklanej miski i przykryj folią spożywczą, na górze zrób kilka malutkich dziurek. Miskę wstaw do lodówki na 5-6 tygodni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny na blogu!