niedziela, 18 grudnia 2016

Muszle nadziewane dzikim łososiem, papryką, ricottą zapiekane w beszamelu

Duże muszle nadziałam dzikim łososiem, pieczoną papryką, porem i ricottą, zapiekłam w koperkowym beszamelu. Treściwe i syte danie obiadowe lub nawet kolacyjne. 




Składniki:
250 g dużych muszli makaronowych

Farsz:
2 czerwone papryki
1/2 pora
250 g surowego dzikiego łososia
200 g ricotty
2 łyżki masła
oliwa z dodatkiem płatków chilli
1 łyżka skórki otartej z cytryny
1 łyżka soku z cytryny
czerwony pieprz, sól
suszony tymianek
suszona bazylia

Beszamel:
2 łyżki masła
3 łyżki mąki pszennej
500-700 ml mleka
2 łyżki siekanego koperku
sól
pieprz biały
1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
3 łyżki tartego sera żółtego, u mnie gouda

Wykonanie:

1. Papryki upiecz w piekarniku (190 st. C ok. 30 minut), zamknij w foliowym worku, po 15 minutach obierz ze skóry, pokrój na drobno. Por oczyść i pokrój w talarki. Łososia pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej masło i 1 łyżkę oliwy z chilli. Wrzuć pora i zeszklij, dodaj rybę, smaż, aż ryba się zetnie, dodaj paprykę, smaż chwilkę. Pod koniec smażenia dodaj ser ricotta i wymieszaj, już nie smaż. Masę dopraw czerwonym pieprzem, solą, ziołami, sokiem z cytryny.

2. Muszle ugotuj wg wskazówek na opakowaniu, można o 2-3 minuty skrócić czas gotowania makaronu, bo powienien być al dente. Makaron gotujemy porcjami, by się nie posklejał i nie porozrywał. Ugotowany układamy osobno na mokrej ściereczce.

3. Beszamel: w garnku rozpuść masło, dodaj mąkę i przesmaż ją, wlewaj po 1 chochelce mleka, aż sos będzie gładki i nie za gęsty (powinien pozostać lekko lejący), dodaj ser żółty i energicznie wymieszaj, ser musi się rozpuścić, ale sos nie może się przypalić. Sos dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową i siekanym koperkiem.

4. Przygotuj naczynie żaroodporne, na spód wylej trochę sosu beszamelowego. Każdą muszlę nadziej farszem, ok. 1 łyżeczka na muszlę, układaj je w naczyniu żaroodpornym. Wszystko polej obficie sosem beszamelowym i zapiecz w 180 st. C ok. 20 minut. Przed podaniem oprósz zapiekankę stratą skórką cytrynową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny na blogu!