poniedziałek, 26 grudnia 2016

Rolada biszkoptowa z czekoladowym kremem z piernikami

Rolada z mocno czekoladowym kremem na bazie mascarpone z dodatkiem pierników, przepyszna świąteczna propozycja dla zapracowanych, roladę robi się szybko i mało skomplikowanie, najwięcej czasu potrzeba do jej schłodzenia, ale już po ok. 2 godz. można ją zajadać.




Składniki:
Biszkopt:
4 jajka, osobno białka i żółtka
1/2 szklanki cukru
5 łyżek mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:
350 g mascarpone
150 g ciemnej czekolady
2-3 łyżki cukru pudru
5 małych pierników w czekoladzie i nadziewanych dżemem (serca)

Polewa:
125 g masła
1/2 szkl. cukru
3 łyżki kakao
1 łyżeczka żelatyny

Do posypania:
2-3 pierniczki serca w czekoladzie

Wykonanie:

1. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i ostudź. Mascarpone i cukier puder zmksuj do połączenia, wlej zimną czekoladę i zmiksuj tylko do połączenia się składników, ważne by składniki miały podobną temperaturę- inaczej masa może się zwarzyć. Pierniczki posiekaj w kostkę, wmieszaj delikatnie do kremu, najlepiej łyżką. Krem wstaw na 30 minut do lodówki, musi być dobrze schłodzony.

2. Biszkopt: ubij białka na sztywno, pod koniec wsyp cukier. Dodawaj pojedynczo żółtka i miskuj. Mąki przesiej i razem z proszkiem do pieczenia wsyp do ubitych jajek, zmiksuj na wolnych obrotach. Piekarnik rozgrzej do 180 st. C (grzanie góra/dół). Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Na całą wielkość blachy wyłóż ciasto, rozprowadź równomiernie. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 10 minut. Przygotuj czystą bawełnianą ściereczkę. Gdy wyłożysz blachę z upieczonym ciastem, należy je natychmiast zrolować kładąc ściereczkę na cieście i rolując do środka za pomocą papieru. Pozostawić do ostygnięcia.

3. Roladę delikatnie rozwiń (nie można jej zbyt długo trzymać zwiniętej bo podczas rozwijania może popękać - max 15-20 minut) i rozsmaruj na całości krem, zroluj ją delikatnie wzdłuż dłuższego boku. Włóż do lodówki na min. 2 godziny.

4. Polewa: masło rozpuść, dodaj cukier, kakao, gotuj na wolnym ogniu do rozpuszczenia i połączenia się składników. Żelatynę namocz w 2 łyżkach zimnej wody, pozostaw na 10 minut do napęcznienia. Potem wlej do ugotowanej i w miarę ciepłej polewy, wymieszaj i odstaw aż polewa trochę zastygnie (nie wolno już po dodaniu żelatyny jej gotować). Polewą udekoruj roladę, wstaw ponownie do lodówki by polewa zastygła. Można ją udekorować pokruszonymi piernikami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny na blogu!