poniedziałek, 26 grudnia 2016

Syrop pomarańczowo-cynamonowy

Świąteczny syrop o smaku pomarańczowym z dodatkiem cynamonu, kardamonu i anyżu. Świetnie smakuje jako dodatek do kawy, nie tylko słodzi ją, ale też aromatyzuje. Można go również stosować jako polewę do lodów czy ciasta, albo jako poncz do nasączania ciasta. Syrop polecam rozlać do malutkich buteleczek o pojemności ok. 150-200 ml, obwiązać dekoracyjnie sznurkiem, doczepić bilecik i podarować przyjaciółce, koleżance z pracy czy najbliższej osobie. 




Składniki:
1 pomarańcza, skórka i sok
150 g cukru palmowego (można wziąć trzcinowy)
150 ml wody
1 anyż
3 ziarna kardamonu
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

Wykonanie:

1. Z pomarańczy zetrzyj skórkę i wyciśnij sok, umieść w garnku, dodaj też wodę i cukier, dodaj kardamon i anyż. Gotuj na wolnym ogniu przez 15-20, do momentu, aż syrop zacznie lekko gęstnieć. Na sam koniec wmieszaj cynamon. Syrop ostudź i przelej do buteleczek (2 buteleczki po ok. 150 ml) i trzymaj w chłodzie, wytrzymuje ponad miesiąc (a może i dłużej, jeszcze nie sprawdzałam).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny na blogu!