piątek, 30 grudnia 2016

Ciastka z ciecierzycy z kremem serowo-pomidorowym

  • Na Sylwestra czy karnawał polecam taką zdrową i smaczną przekąskę. Kruche ciasteczka z ciecierzycy z serowym kremem o smaku pomidorowym. Można je przygotować dużo wcześniej i przechowywać w lodówce.


Składniki:
Ciastka (ok. 20 sztuk):
350 g suchej ciecierzycy
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki mąki pszennej
150 g masła
2 łyżki tartego sera żółtego
1/2 łyżeczki soli
1 jajko

Krem pomidorowo-serowy:
100 g kremowego serka koziego
150 g kremowego serka twarogowego (typu philadelphia)
50 g sera z niebieską pleśnią
3 łyżki tartego sera żółtego
6 plastrów pomidorów z zalewy olejowej
1/2 łyżki pasty pomidorowej
1 łyżka oleju spod pomidorów w zalewie
1/2 łyżeczki suszonego oregano
odrobina soli
1/2 łyżeczki pieprzu

Dekoracja:
suszone pomidory z zalewy olejowej
pietruszka

Wykonanie:

1. Ciecierzycę wsyp na rozgrzaną i suchą patelnię, upraż ziarna, często mieszaj, by się nie przypałiły. Gdy zaczną pachnieć, odstaw patelnię do ostygnięcia. Ziarna zmiel w młynku do kawy, rób to etapami by nie spalić młynka. Taką mąkę przesiej przez drobne sito. Pozostałe kawałki ponownie zmiel i przesiej.

2. Do mąki z ciecierzycy dodaj proszek do pieczenia, mąkę pszenną, 2 łyżki startego sera żółtego, 1/2 łyżeczki soli. Całość posiekaj z zimnym masłem, zrób dołek i wbij jajko, wymieszaj dobrze, gdyby ciasto było zbyt kruche dodaj 1-2 łyżki lodowatej wody i ponownie zarób. Ciasto zawiń w folię spożywczą i schłodź 30 minut w lodówce. Z ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego, kładź na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, kulki spłaszczaj mokrą dłonią lub łyżką. Ciastka piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 12-14 minut (muszą być jasne). Ciastka pozostaw na blaszce do całkowitego ostudzenia (gorące będą się kruszyć).

3. Do misy blendera przełóż wszystkie serki i resztę sera żółtego, dodaj lekko przesiekane pomidory z zalewy olejowej, 1 łyżkę oleju spod pomidorów, oregano, pieprz, pastę pomidorową. Wszystko zblenduj na gładko. Posmakuj i dopraw solą.

4. Ciastka ułóż na dużym talerzu lub paterze. Krem przełóż do szprycy cukierniczej z szeroką końcówką. Na każde ciastko wyciśnij odpowiednią ilość kremu. Ciastka można udekorować pokrojonymi w paski pomidorami z oleju i natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny na blogu!