środa, 28 grudnia 2016

Gwiazdki cynamonowe z mąki orkiszowej

Kruche, maślane, mocno cynamonowe ciasteczka, bez jajek. Idealne na dodatek do herbatki w świąteczne dni. Można je również wykorzystać jako słodki podarek. Przepis pochodzi ze strony Moje wypieki. U mnie zagościły na stałe, piekę je zawsze w dużych ilościach na Boże Narodzenie.


Składniki:
180 g masła (zimnego)
90 g cukru pudru
230 g mąki orkiszowej jasnej
1 płaska łyżka cynamonu
1 szczypta soli
40 g skrobii ziemniaczanej
100 g mlecznej czekolady lub ciemnej (+ 1 łyżka masła) 
orzechy pistacjowe
migdały siekane
wiórki kokosowe

Wykonanie:

1. Wszystkie składniki wrzucić do malaksera i zmiksować, aż ciasto będzie tworzyło gładką kulę. Można również wszystkie składniki umieścić w misie, posiekać szybko nożem, krótko wyrobić, do połączenia. Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.

2. Po schłodzeniu, ciasto rozwałkować na grubość około 4 mm, podsypując delikatnie mąką. Wykrawać gwiazdki. Układać na papierze do pieczenia lub macie teflonowej, zachowując nieduże odstępy (ciasteczka praktycznie nie rosną).

3. Piec w temperaturze 180ºC przez 10-12 minut. Wystudzić na blaszce (5-8 minut).

4. Mleczną czekoladę roztopić w kąpieli wodnej z 1 łyżką masła. Czekolada i masło powinny być o temp. pokojowej i umieszczamy je w misce w tym samym czasie. Gwiazdki zanurzać do połowy w czekoladzie, odkładać na kratkę, poczekać aż zastygną. Przed zastygnięciem można je posypać siekanymi orzechami pistacjowymi.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny na blogu!