niedziela, 27 listopada 2016

Serniczki na zimno z galaretką mandarynkową

W moim domu takie desery szybko znikają, są smaczne i w sam raz na raz, i oczywiście wykonanie ich nie zajmie pół dnia :-) W tych połączyłam kilka smaków, jest amaretto, kawa, biała czekolada, kremowa mascarpone z nutą piernikową i bardzo mandarynkowa galaretka, a na niej rozetki śmietankowe z prawdziwą wanilią posypane orzeszkami. Brzmi nieźle prawda? Zresztą, zróbcie je, to się sami przekonacie, nas uwiodły :-)




Składniki:
na 5 porcji:
ok. 30 ciasteczek amarettini
2 łyżki zimnego espresso
150 g serka mascarpone
250 g sera twarogowego śmietankowego
(dobrze zmielonego)
100 g białej czekolady
1/4 łyżeczki przyprawy piernikowej
4-5 mandarynki
1,5 łyżeczki żelatyny w proszku
150 g słodkiej śmietanki 
(dobrze schłodzonej)
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
2 łyżki orzeszków ziemnych niesolonych

Wykonanie:

1. Ciasteczka pokrusz i rozdziel na 5 szklanek. Każdą porcję polej espresso.

2. Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i ostudź. Serki przełóż do miski, ubij chwilę, dodaj białą czekoladę i przyprawę piernikową, ponownie ubij (niezbyt długo by masa się nie rozwarstwiła). Masę rozdziel do szklanek.

3. Z mandarynek wyciśnij sok, przelej do garnka i zagotuj, odstaw do lekkiego przestudzenia. Żelatynę zalej 2 łyżkami zimnej wody i odstaw na 10 minut by napęczniała. Przelej ją do ciepłego soku z mandarynek i mieszaj, aż się całkowicie rozpuści, można ew. lekko podgrzać, ale nie gotować. Garnek odstaw, by galaretka zaczęła tężeć, potem poporcjuj do szklanek - na warstwę serową.

4. Słodką śmietankę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj cukier waniliowy. Przełóż ją do szprycy i na zastygłą galaretkę wyciskaj rozetki. Całość posyp posiekanymi orzeszkami ziemnymi. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny na blogu!