poniedziałek, 22 lutego 2016

Ciasto makowe z kremem cytrynowym / Mohnkuchen mit Zitronencreme

Lekkie ciasto biszkoptowe z makiem, ciasto przełożyłam cytrynowym kremem zrobionym na bazie lemon curd. 




Składniki:
Biszkopt makowy:
5 jajek, o temp. pokojowej
1 szczypta soli
100 g cukru
120 g mąki pszennej
50 g mąki ziemnaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
80 g mielonego maku

Lemon curd:
2 cytryny
200 g cukru
3 jajka
90 g masła

Krem:
350 g śmietanki kremówki
1 opakowanie usztywniacza do śmietany, np. śmietan-fix
3-4 łyżki marmolady malinowej lub truskawkowej

Wykonanie:

1. Jajka rozdziel, osobno białka i żółtka. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywno. Podczas ubijania dodaj 100 g cukru i po kolei żółtka. Ubijaj tak długo, aż masa zrobi się prawie biała. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiej i stopniowo wsypuj do miksowanej masy, zmniejsz obroty i delikatnie wymieszaj. Dodaj mak i delikatnie wymieszaj.

2. Formę o śred. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia - samo dno. Piekarnik nagrzej do 175 st. C. Ciasto przelej do formy i piecz ok. 25 minut. Po upieczeniu pozostaw w formie by całkowicie ostygło.

3. Na lemon curd: cytryny wyszoruj i sparz wrzątkiem, zetrzyj skórkę i wyciśnij z nich sok. Razem z resztą składników przełóż do szklanej lub metalowej miski i postaw na garnku z gotującą się wodą (wody tylko trochę - na dnie garnka). Mieszaj masę rózgą, bez przerwy, by jajka się nie ścięły. Po ok. 30-40 minutach masa zrobi się gęsta, miskę zestaw i pozostaw do całkowitego ostygnięcia, można ją potem wstawić do lodówki.

4. Śmietankę ubij na sztywno, podczas ubijania dodaj usztywniacz. Dodaj połowę lemon curd i zmiksuj.

5. Biszkopt makowy wyjmij ostrożnie z formy, przekrój na pół, górną część tak przytnij by była w miarę prosta (okruchy zostaw). Dolny blat uułóż na paterze, posmaruj marmoladą i nałóż ok. 4-5 łyżek kremu, połóż następny blat i wyłóż krem, posmaruj też boki ciasta. Na górę wykorzystaj pozostałe okruchy. Ciasto wstaw na min. 1 godz. do lodówki.


Deutsch Version

Mohnkuchen mit Zitronencreme

Zutaten:
Mohnbiskuit:
5 Eier
1 Prise Salz
100 g Zucker
120 g Mehl
50 g Speisestärke
1 TL Backpulver
80 gemahlener Mohn Saat

Lemon Curd:
2 Bio-Zitronen
200 g Zucker
3 Eier
90 g Butter

350 g Schlagsahne
1 Packung Sahnefestiger
3-4 EL Himbeer- oder Erdbeerkonfitüre

Zubereitung:

1. Für den Biskuit Eier trennen. Eiweiße mit Salz steif schlagen. Dabei den Zucker einrieseln lassen. Eigelbe einzeln unterrühren und so lange schlagen bis die Eiermasse fast weiß wird. Mehl, Stärke und Backpulver mischen und auf die Eiermasse sieben. Den Mohn zufügen und alles vorsichtig und langsam unterheben.

2. Boden einer Springform (ø 24 cm) mit Backpapier auslegen. Teig in die Form geben und glatt streichen. Im vorgeheizten Backofen (E-Herd 175° C) ca. 25 Minuten backen.  Auskühlen lassen.

3. Für den Lemon Curd die Zitronen heiß waschen, trocknen und die Schale abreiben und die Zitronen auspressen. Alle Zutaten in eine Metall- oder Glasschüssel geben, die sich in einem Wasserbad befindet. Das Wasser unterhalb der Siedetemperatur halten und die Zutaten mit dem Schneebesen verrühren. Es dauert ca. 35-40 Minuten bis die Masse dickflüssig wird. Die Creme muss man die ganze Zeit weiter rühren, damit die Creme nicht stockt sondern homogen wird. Kühlen lassen.

4. Schlagsahne steif schlagen, Sahnefestiger einrieseln und die Hälfte von dem Lemon Curd hinzufügen, zusammen kurz schlagen. 

5. Mohn-Biskuit waagerecht halbieren. Oberen Boden gerade schneiden und die Biskuit-abschnitte beiseitelegen.

6. Den unteren Boden auf eine Tortenplatte setzen und mit einem Tortenring umschließen. Die Konfiture darauf verteilen und glatt streichen. 4-5 EL Creme daraufstreichen. Den oberen Boden auflegen. Mit der restlichen Creme den Kuchen an der Oberfläche und am Rand ringsherum bestreichen.

7. Biskuitabschnitte in kleine Krümel streuen. Den Mohnkuchen bis zum Servieren ca. 1 Std. kalt stellen.


1 komentarz:

  1. Wygląda cudownie. Mak i lemon curd też musi się komponować bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu!