Składniki:
Placki:
300 g mąki reszelskiej pszennej Młynomag
70 g masła
ok. 150 ml wrzątku
Nadzienie:
Krem z avokado:
1 dojrzałe i miękkie avokado
1/2 łyżeczki papryki ostrej w proszku
1-2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka soli
2 łyżki majonezu
400 g piersi z kurczaka
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka suszonej bazylii i oregano
olej do smażenia
1 sałata lodowa
100 g sera z niebieską pleśnią
Wykonanie:
1.Wsyp mąkę do misy robota lub innej miski, dodaj posiekane masło. Wlewaj gorącą wodę, mieszaj (można łyżką lub robotem z hakiem). Wody tyle, by ciasto zbiło sę w całość. Ciasto powinno być elastyczne i lekko tłuste. Przyktyj je bawełnianą ściereczką i zostaw na 1 godzinę by odpoczęło.
2. Z ciasta odrywaj kulki i wałkuj jak najcieniej i jak najmniej podsypując mąką. Patelnię z nieprzywierającym dnem (teflonowa lub ceramiczna) rozgrzej porządnie, smaż placki aż zaczną się wybrzuszać, wtedy przewracaj na drugą stronę. Usmażone odkładaj na talerz i przykryj folią aluminiową.
3. Na krem: avokado obierz i w kawałkach włóż do misy blendera, dodaj też sok z cytryny, paprykę w proszku, sól, majonez i zblenduj na gładki krem.
4. Piersi z kurczaka pokrój w paski, posyp przyprawami i usmaż na oleju.
5. Sałatę podziel na liście. Ser pleśniowy pokrój na małe kawałki. Placki smaruj kremem, kładź liść sałaty, rozłóż kawałki kurczaka i ser, całość zroluj. Można pokroić w kawałki.
Za mąki i możliwość ich testowania bardzo dziękuję firmie Młynomag. To będzie bardzo owocna współpraca. A Was zapraszam do zapoznania się z ciekawą ofertą grodzkiego młyna.
Ale smakowity obiad :) Pyszności u Ciebie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :-)
OdpowiedzUsuń