czwartek, 4 lutego 2016

Baci di ricotta - pączki z ricottą

  • Pączki z przepisu Nigelli Lawson, nie ma z nimi dużo pracy, robi się je wręcz ekspresowo. Są pulchne, mięciutkie i z delikatnym posmakiem cynamonu. Szybko znikają z talerza.






Składniki:

250 g ricotty
2 jajka
1 szklanka mąki orkiszowej jasnej (typ 630)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki cukru


ok. 3/4 l oleju rzepakowego
cukier puder do oprószenia

Wykonanie:
1.  Jajka lekko ubij, dodaj serek i porządnie wymieszaj, dodaj resztę składników, dobrze zmiksuj. W wysokim garnku rozgrzej olej. Ciasto nakładaj łyżeczką i smaż z każdej stron na złoto. Odkładaj na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Oprósz cukrem pudrem.






1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny na blogu!