czwartek, 4 lutego 2016

Baci di ricotta - pączki z ricottą

  • Pączki z przepisu Nigelli Lawson, nie ma z nimi dużo pracy, robi się je wręcz ekspresowo. Są pulchne i mocno serowe. Szybko znikają z talerza.


Składniki:

200 g ricotty
2 jajka
75 g mąki (1/2 szklanki)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki cukru

ok. 3/4 l oleju rzepakowego
cukier puder do oprószenia

Wykonanie:
1.  Jajka lekko ubij, dodaj serek i porządnie wymieszaj, dodaj resztę składników, dobrze zmiksuj. W wysokim garnku rozgrzej olej. Ciasto nakładaj łyżeczką i smaż z każdej stron na złoto. Odkładaj na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Oprósz cukrem pudrem.



1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny na blogu!