Składniki:
1 kg surowej szynki ze skórą
Marynata:
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka chilli w proszku
1 łyżka soli
2 łyżki miodu
3 łyżki oleju
7 ząbków czosnku
1 por
7 moreli suszonych
0,5 l bulionu
Wykonanie:
1. Szynkę umyj i osusz. Ząbki czosnku obierz, szykę ponakłuwaj w różnych miejscach i ponadziewaj czosnkiem. Na marynatę wymieszaj wszystkie składniki i namaceruj porządnie szynkę, umieść ją w naczyniu z pokrywą, wstaw do lodówki na noc.
2. Na drug dzień wyjmij szynkę z lodówki na przynajmniej godzinę przed smażeniem. Szynkę obsmaż z każdej strony, skórka się trochę przypiecze, ale przez to sos będzie miał lepszy aromat. Skórkę przed jedzeniem szynki odkrajamy, bo jest zbyt twarda i nie nadaje się do zjedzenia.
3. Pora oczyść, pokrój w talarki. Suszone morele pokrój w mniejsze części. Dodaj do smażącej się szynki. Przesmaż krótko razem i podlej bulionem. Szynkę duś ok. 1,5 godziny. Podawaj pokrojoną w plastry z sosem.
Czy czuć bardzo morele w szynce? Bo co prawda ja uwielbiam połączenie mięsa z owocami, natomiast jestem w tym odosobniona w mojej rodzince :(
OdpowiedzUsuńMoreli w samym mięsie nie czuć, wzbogacają smak sosu, ale jeśli nie lubicie, można je pominąć i dodać więcej pora do sosu, lub nawet też połączyć pora z cebulą.
Usuń