czwartek, 10 marca 2016

Szynka duszona w sosie z morelami

Szynkę należy najpierw ponakłuwać i ponadziewać czosnkiem a potem zamacerować w ziołach, obsmażyć i udusić w pysznym sosie morelowo-porowym. Szynkę na ciepło podałam na obiad, gdy ostygła można ją było kroić w cienkie plastry i zajadać na kanapkach.




Składniki:

1 kg surowej szynki ze skórą


Marynata:
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka chilli w proszku
1 łyżka soli
2 łyżki miodu
3 łyżki oleju



7 ząbków czosnku



1 por
7 moreli suszonych

0,5 l bulionu

Wykonanie:
1. Szynkę umyj i osusz. Ząbki czosnku obierz, szykę ponakłuwaj w różnych miejscach i ponadziewaj czosnkiem. Na marynatę wymieszaj wszystkie składniki i namaceruj porządnie szynkę, umieść ją w naczyniu z pokrywą, wstaw do lodówki na noc.

2. Na drug dzień wyjmij szynkę z lodówki na przynajmniej godzinę przed smażeniem. Szynkę obsmaż z każdej strony, skórka się trochę przypiecze, ale przez to sos będzie miał lepszy aromat. Skórkę przed jedzeniem szynki odkrajamy, bo jest zbyt twarda i nie nadaje się do zjedzenia.

3. Pora oczyść, pokrój w talarki. Suszone morele pokrój w mniejsze części. Dodaj do smażącej się szynki. Przesmaż krótko razem i podlej bulionem. Szynkę duś ok. 1,5 godziny. Podawaj pokrojoną w plastry z sosem.


2 komentarze:

  1. Czy czuć bardzo morele w szynce? Bo co prawda ja uwielbiam połączenie mięsa z owocami, natomiast jestem w tym odosobniona w mojej rodzince :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moreli w samym mięsie nie czuć, wzbogacają smak sosu, ale jeśli nie lubicie, można je pominąć i dodać więcej pora do sosu, lub nawet też połączyć pora z cebulą.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu!