Zakwas odwdzięczył się w postaci idealnie wyrośniętego chleba - bez grama drożdży czy innych wspmagaczy! A zapach piekącego się domowego chleba jest obłędny, smak jeszcze bardziej!
Jeśli nie macie zakwasu, a za bardzo nie wiecie lub nie chcecie zabierać się za jego produkcję, poproście kogoś żeby się z Wami nim podzielił, wystarczą 2-3 łyżki, mąka żytnia i za chwilę możecie piec chlebek. Kiedyś trafiłam na taką mapkę: zakwasowa mapa polski, na mapie znajdziesz "swój" zakwas, wystarczy się umówić i wziąć słoik.
Gdyby jednak Wam się chciało wyprodukować zakwas to nie jest to nic trudnego. Zajrzyjcie tu: jak zrobić zakwas?.
Chleb graham z czarnuszką na zakwasie żytnim
Składniki:
150 g czynnego zakwasu (już dokarmionego)
150 g mąki żytniej razowej typ 2000 Młynomag
200 g mąki pszennej graham Młynomag
ok. 400 g wody mineralnej lub przegotowanej (schłodzonej)
1-2 łyżeczki soli
1 płaska łyżeczka czarnuszki
3 łyżki słonecznika
1 łyżka msła - do posmarowania formy
2 łyżki bułki tartej - do wysypania formy
Wykonanie:
1. Do miski przełóż zakwas, dodaj mąki, wodę (tylko tyle by konsystencja przypominała gęstą śmietanę), sól, wymieszaj, można robotem z hakiem. Pod koniec wsyp czarnuszkę i słonecznik.
2. Foremkę - keksówkę o wym. 30 x 10 cm wysmaruj cienko masłem i posyp bułką tartą, wyłóż ciasto, wyrównaj górę, przykryj ściereczką bawełnianą. Odstaw do wyrastania na 3-6 godzin. Jeśli ciasto podwoi objętość jest gotowe do pieczenia.
3. Piekarnik nagrzej do 220 st. C, wstaw chleb i piecz 25 minut, potem zmniejsz temp. do 200 st. C i dopiekaj jeszcze 25 minut.
4. Upieczony chleb natychmiast wyłóż z formy na deskę żeby całkowicie ostygł i odparował. Nie krój na gorąco!
Iwonko pyszny chlebek :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Asiu :-)
Usuń