Składniki:
Ciasto:
4 jajka, osobno białka i żółtka
1/2 szkl. cukru
5 łyżek mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki suchego maku
Krem:
1 budyń śmietankowy
400 ml mleka
200 g masła
100 g białej czekolady
2 garście czerwonej porzeczki
2-3 łyżki cukru pudru
5 kostek gorzkiej czekolady
Polewa:
50 g gorzkiej czekolady
30 g białej czekolady
1 łyżeczka oleju
Wykonanie:
1. Ciasto: Ubij białka na sztywno, pod koniec wsyp cukier. Dodawaj pojedynczo żółtka i miskuj. Mąki i mak przesiej i razem z proszkiem do pieczenia wsyp do ubitych jajek, zmiksuj na wolnych obrotach. Piekarnik rozgrzej do 180 st. C (grzanie góra/dół). Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Na całą wielkość blachy wyłóż ciasto, rozprowadź równomiernie. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 10 minut.
2. Przygotuj czystą bawełnianą ściereczkę. Gdy wyłożysz blachę z upieczonym ciastem, należy je natychmiast zrolować kładąc ściereczkę na cieście i rolując do środka za pomocą papieru. Pozostaw do ostygnięcia.
3. Budyń ugotuj w 400 ml mleka, mleko wcześniej posłodź. Taflę ugotowanego budyniu przykryj kawałkiem folii spożywczej, zapobiegnie to wytworzeniu się kożucha. Zostaw do ostygnięcia.
4. Porzeczki włóż do garnuszka i podgrzewaj, można je delikatnie rozgnieść widelcem by szybciej puściły sok. Pogotuj je aż się rozpadną, tak do ok. 7-8 minut. Przetrzyj przez sitko i dobrze schłodź, można je na chwilę wstawić do lodówki, wówczas zrobią się bardziej gęste.
5. Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Zostaw do ostygnięcia.
6. Do misy miksera przełóż miękkie masło, ubij na puch. Porcjami i ciągle ubijając dodawaj budyń i białą czekoladę. Na koniec dodaj mus porzeczkowy. Krem schłodź trochę w lodówce.
7. Ciasto delikatnie rozwiń, posmaruj po całości kremem i posyp potartą ciemną czekoladą. Zwijaj wzdłuż dłuższego boku. Roladę zawiń w folię spożywczą i włóż na 1 godzinę do lodówki.
8. Na polewę: w kąpieli wodnej rozpuść ciemną i białą czekoladę z olejem. Posmaruj wierzch rolady i ponownie odstaw by polewa zastygła.
zapowiada się ciekawie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :-)
OdpowiedzUsuń