Składniki:
Roladki (na 6 roladek):
3 pojedyncze piersi z kurczaka
2 garście grzybów suszonych
50 g sera zółtego, np. emmentalera
2 łyżki natki pietruszki
50 g masła
1-2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
1/2 łyżeczki soli
olej do smażenia
Panierka:
2 jajka
5 łyżek mąki
1 szklanka bułki tartej
Sos grzybowy:
1/2 szklanki słodkiej śmietanki
2-3 łyżki mąki pszennej
sól, pieprz
Wykonanie:
1. Piersi umyj, osusz, przekrój na 2 płaty. Płaty wkładaj do mocnego worka i delikatnie rozbij. Posyp przyprawą do kurczaka.
2. Grzyby (namoczone wcześniej na 3-4 godziny) ugotuj ok. 40 minut na wolnym ogniu. Odejmij z 3 łyżki, resztę zostaw z wodą na sos.
3. Przesiekane grzyby wymieszaj ze startym serem, zimnym masłem i posiekaną natką pietruszki.
4. Na każdy płat wyłóż farsz. Zwijaj najpierw lekko boki do środka, a potem od dołu, możesz je spiąć wykałaczkami. Ja tego nie robię, bo jeśli rolada jest porządnie zwinięta nie powino z niej nic wypłynąć.
5. Roladki obtaczaj w mące, rozbełtanym jajku a na końcu w bułce tartej. Usmaż na rozgrzanym oleju na złoto.
6. Przełóż do naczynia żaroodpornego, przykryj folią i zapiekaj 20 minut w 180 st. C.
7. Wodę z grzybami, która pozostała spod gotowania grzybów (można ją trochę uzupełnić) zagotuj i zagęść śmietanką i mąką. Dopraw solą pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny na blogu!