sobota, 25 lipca 2015

Jaglane brownie z malinami - ciasto bezglutenowe

  • Kasza jaglana ma całe mnóstwo korzystnych dla zdrowia właściwości, świetnie zastępuje mąkę a tym samym mogą ją jeść wszyscy wrażliwi na gluten. Brownie jest przy tym bardzo proste w wykonaniu i niezwykle smaczne, wilgotne i pulchne.


Składniki:

250 g kaszy jaglanej (suchej)
1 l napoju ryżowego, u mnie o posmaku waniliowym
150 g gorzkiej czekolady
70 g cukru pudru
2 jajka
2 łyżki masła
170 g malin


Wykonanie:
1. Kaszę przepłucz na sicie 3 razy wrzątkiem a potem zimną wodą. Z napoju ryżowego odlej 1 szklankę a resztę wlej do garnka i zagotuj, wsyp kaszę i gotuj aż wchłonie cały płyn. Odstaw do przestygnięcia.



2. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, przestudź.


3. Do ugotowanej i przestudzonej kaszy dodaj 1 szklankę napoju ryżowego i porządnie zblenduj.


4. Do masy dodaj cukier puder, miękkie masło, wbij jajka, dodaj rozpuszczoną i ostudzoną czekoladę i ponownie zblenduj lub wymieszaj rózgą.
                          


5. Blaszkę o wym. 37x25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylej ciasto, powciskaj maliny. Ciasto wstaw do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piecz 50 minut. Ciasto kroimy po całkowitym ostygnięciu.

                    
                         

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny na blogu!