piątek, 13 marca 2015

Charlotte russe

  • Torcik bez pieczenia, z dwoma musami: czekoladowym i wiśniowym. Wiśnie miałam zamrożone jeszcze z lata, z ogrodu rodziców. Lubię takie owoce wykorzystywać zimową porą by mieć choć trochę namiastkę lata. 
  • Charlotte russe to nie szarlotka jak podają niektóre źródła a właśnie ciasto na kaształt donicy czy kopuły, formę tę tworzą biszkopty, najczęściej używa się podłużnych tzw. ladyfinger, a środek wypełnia się kremem. 


  • Składniki:

    100 g podłużnych biszkoptów (na boki)

    Spód:
    7-8 podłużnych biszkoptów
    2 łyżki esencji kawowej
    opcjonalnie 1 łyżeczka cukru

    Warstwa czekoladowa:
    400 g słodkiej śmietanki
    150 g czekolady mlecznej
    1 łyżka żelatyny w proszku rozpuszczanej na zimno

    Warstwa wiśniowa:
    400 g mrożonych wiśni z pestkami (350 g jeśli są bez pestek)
    1 galaretka czerwona (opak. na 375 ml wody) rozpuszczona w 200 ml wrzątku
    1 łyżka żelatyny w proszku rozpuszczanej na zimno

    Wartswa śmietankowa:
    200 g słodkiej śmietanki 
    2 łyżki cukru pudru
    1 śmietan-fix

    Dekoracja:
    2 kostki białej czekolady
    2 kostki mlecznej lub kawowej czekolady
  • Wykonanie:
  • 1. Dzień wcześniej - najlepiej wieczorem - zagotuj 400 g słodkiej śmietanki, zestaw z ognia i wrzuć połamaną czekoladę. Odstaw by się rozpuściła, potem wymieszaj a jak trochę przestygnie wstaw na całą noc do lodówki. Jeśli śmietana nie będzie dobrze schłodzona nie ubije się.
2. Przygotuj duży dekoracyjny talerz i metalową obręcz (można użyć formy z dnem) o śred. 18 cm. Na dno pokrusz biszkopty, ale nie na miazgę, mogą być większe kawałki, naponczuj lekko kawą (możesz ją uprzednio lekko posłodzić, ale nie jest to konieczne).


3. Boki wyłóż biszkoptami, cukrowaną stroną do obręczy. Schłodzoną śmietanę z czekoladą ubij na sztywno. Odejmij z 4 łyżki i rozpuść w tym 1 łyżkę żelatyny, wmieszaj ją intensywnie, potem dodaj do całości. Śmietanę wyłóż na spód biszkoptowy. Wstaw do lodówki do stężenia, ok. 1-2 godziny.


4. Wiśnie przełóż do garnuszka, gotuj na wolnym ogniu, aż będą się rozpadać, często mieszając. Jeśli są z pestkami koniecznie przetrzyj je przez sitko z drobnymi oczkami. Jeśli wiśnie są bez pestek należy je tylko zblendować.


5. Galaretkę rozpuść w 200 ml wrzątku, odstaw. Jak zacznie gęstnieć wymieszaj ją z musem z wiśni. Dodaj też 1 łyżkę żelatyny (rozpuszczlna na zimno) i wymieszaj intensywnie. Masę wylej na zastygłą warstwę czekoladową. Wstaw do lodówki by masa wiśniowa zastygła na ok. 1-2 godziny.


6. Słodką śmietankę - 200 g ubij, pod koniec dodaj cukier i śmietan fix. Szprycą wyciskaj rozetki bezpośrednio na cieście.

7. Czekolady zetnij nożykiem by powstały płatki. Posyp ciasto. Ciasto przed krojeniem dobrze jest jeszcze schłodzić. Torcik można dekoracyjnie przewiązać wstążką, zdejmujemy ją przy krojeniu tortu.



1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny na blogu!