2. Przygotuj duży dekoracyjny talerz i metalową obręcz (można użyć formy z dnem) o śred. 18 cm. Na dno pokrusz biszkopty, ale nie na miazgę, mogą być większe kawałki, naponczuj lekko kawą (możesz ją uprzednio lekko posłodzić, ale nie jest to konieczne).
3. Boki wyłóż biszkoptami, cukrowaną stroną do obręczy. Schłodzoną śmietanę z czekoladą ubij na sztywno. Odejmij z 4 łyżki i rozpuść w tym 1 łyżkę żelatyny, wmieszaj ją intensywnie, potem dodaj do całości. Śmietanę wyłóż na spód biszkoptowy. Wstaw do lodówki do stężenia, ok. 1-2 godziny.
4. Wiśnie przełóż do garnuszka, gotuj na wolnym ogniu, aż będą się rozpadać, często mieszając. Jeśli są z pestkami koniecznie przetrzyj je przez sitko z drobnymi oczkami. Jeśli wiśnie są bez pestek należy je tylko zblendować.
5. Galaretkę rozpuść w 200 ml wrzątku, odstaw. Jak zacznie gęstnieć wymieszaj ją z musem z wiśni. Dodaj też 1 łyżkę żelatyny (rozpuszczlna na zimno) i wymieszaj intensywnie. Masę wylej na zastygłą warstwę czekoladową. Wstaw do lodówki by masa wiśniowa zastygła na ok. 1-2 godziny.
6. Słodką śmietankę - 200 g ubij, pod koniec dodaj cukier i śmietan fix. Szprycą wyciskaj rozetki bezpośrednio na cieście.
7. Czekolady zetnij nożykiem by powstały płatki. Posyp ciasto. Ciasto przed krojeniem dobrze jest jeszcze schłodzić. Torcik można dekoracyjnie przewiązać wstążką, zdejmujemy ją przy krojeniu tortu.
Zachwyca wyglądem :)
OdpowiedzUsuń