piątek, 13 marca 2015

Babeczki cytrynowe

  • Pulchne, mięciutkie z posmakiem cytrynowo-kokosowym. I co najważniejsze bardzo proste w wykonaniu. Babeczki można polukrować czy polać czekoladą, ja już nie zdążyłam, bo szybko się rozeszły.

  • Składniki:

    Mokre:
    2 jajka
    150 g cukru
    150 ml mleczka kokosowego
    100 g masła, rozpuszczonego i ostudzonego
    skórka z 2 cytryn
    sok z 1 cytryny

    Suche:
    250 g mąki orkiszowej półrazowej (typ 1050)
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

  • Wykonanie:
  • 1. Do miski wbij jajka, dodaj cukier i ubij aż powstanie piana. Cienkim strumieniem i cały czas ubijając wlewaj masło i mleko kokosowe. Na koniec wlej sok z cytyny i dodaj skórkę.
  • 2. W drugiej misce wymieszaj suche i dodaj do mokrych, zmiksuj krótko do połączenia składników.
    3. Blaszkę na 12 muffin wyłóż papilotkami. Wylej ciasto do 3/4 wysokości. Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 20-25 minut (albo do suchego patyczka).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny na blogu!