Składniki:
Ciasto:
200 g mąki orkiszowej jasnej
50 g mąki krupczatki
150 g miękkiego masła
80 g cukru
2 żółtka
Krem:
250 ml mleka
1/2 torebki budyniu śmietankowego
1 łyżka cukru
100 g masła
250 g chałwy waniliowej
(np. Baktat - turecka chałwa)
Do dekoracji:
migdały, rodzynki, suszona żurawina, wiórki kokosowe
Wykonanie:
1. Ugotuj budyń na 250 ml mleka i z 1 łyżką cukru. Przykryj powierzchnię folią spożywczą, by nie powstał kożuch, ostudź.
2. Na ciasto: miękkie masło utrzyj z cukrem, dodaj obie mąki, żółtka, zagnieć szybko i schłodź przez 30 minut. Ciasto rozwałkuj na grubość 0,5 cm, wytnij kwadrat o boku 21-22 cm, przełóż na blachę. Z reszty ciasta formuj wałki i wyklej boki na wysokośc ok. 1 cm. Ciasto ponakłuwaj widelcem, a boki ponacinaj dekoracyjnie. Wstaw do nagrzanego do 190 st. C piekarnika i piecz 15-20 minut.
3. Masło na krem utrzyj mikserem na puch. Stopniwo, po 1 łyżce dodawaj zimny budyń, miksuj nieprzerwanie. Potem dodawaj, cały czas ubijając, chałwę. Ubijaj aż uzyskasz jednolity i gładki krem. Krem wstaw na 1 godzinę do lodówki.
4. Na wystudzony kruchy spód nałóż grubą warstwę kremu, udekoruj dowolnie.
Obłędny ten mazurek, uwielbiam chałwę :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :-) a chałwę to mogę jeść na okrągło :-) ehhh gdyby nie te kalorie...
Usuń