Składniki:
Na 6 serniczków:
Spód:
70 g herbatników karmelowych
1 łyżka miękkiego masła
Masa serowa:
1 jajko
2-3 łyżki cukru
250 g tłustego, kremowego sera (kilkakrotnie mielony)
2 płaskie łyżki budyniu w proszku o smaku śmietankowym
skórka otarta z 1 pomarańczy
Sos pomarańczowy:
1 pomarańcza
3 łyżki cukru
2 łyżki masła
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
2 łyżki soku z cytryny
foremki silikonowe na muffiny
Wykonanie:
1. Ciastka zmiel grubo i wymieszaj z masłem. Wyłóż spód foremek.
2. Jajko i ser powinny mieć temp. pokojową. Do misy miksera wbij jajko i ubij z cukrem na puch. Dodaj ser, skórkę pomarańczową, zmiksuj krótko, dodaj budyń i również krótko zmiksuj. Masę wyłóż do foremek. A te ustaw na blaszce. Wlej na ok. 2 cm wysokości foremek gorącą wodę. Blachę z sernikami wstaw do nagrzanego na 160 st. C piekarnika i piecz 40 minut. Po upieczeniu pozostaw w piekarniku do ostygnięcia, uchyl drzwi piekarnika.
3. Pozostałą pomarańczę wyfiletuj ostrym nożem, z reszty wyciśnij sok. Sok przelej do garnka, dolej sok z cytryny. Zagotuj, dodaj cukier i pogotuj aż cukier się rozpuści, dodaj masło. Intensywnie mieszając dodaj mąkę ziemniaczaną, wymieszaj szybko, by nie powstały grudki. Dodaj cząstki pomarańczy.
4. Na talerzyk ułóż serniczek i polej sosem, na górę połóż cząstkę pomarańczy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny na blogu!