Składniki:
Spód:
200 g herbatników pełnoziarnistych
80 g masła
Sernik:
250 g wyłuskanych niesolonych pistacji + kilka do dekoracji
100 g kwaśnej śmietany
750 g sera zmielonego kilkakrotnie (40 % tł.), w temp. pokojowej
150 g cukru
3 jajka, w temp. pokojowej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Polewa:
100 g cukierków truflowych z nutą szampana (np. Favorina z Lidla)
1 łyżka mleka
1. Na spód: herbatniki zmiel, masło rozpuść i lekko ostudź. Zmielone herbatniki wymieszaj z masłem. Formę o śred. 20 cm wyłóż papierem do pieczenia (tylko spód). Masę wyłóż na spód formy i dobrze ugnieć. Wstaw do lodówki na 30 minut.
2. Orzechy zmiel na grubo w malakserze, dodaj śmietanę i zmiksuj na pastę. Do misy miksera włóż ser i cukier, ubij krótko. Dodawaj pojedynczo jajka i miksuj, dodaj też mąkę ziemniaczaną. Dodawaj po 1 łyżce pasty pistacjowej i miksuj.
3. Piekarnik nagrzej do 160 st. C. Na ostatnią półkę piekarnika postaw naczynie żaroodporne wypełnione gorącą wodą.
4. Na ciasteczkowy spód wylej masę serową, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 1 godzinę. Potem uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw je tak na 30 minut, by sernik przestygł. Potem wstaw go na noc do lodówki.
5. Do rondelka wlej trochę wody na dno, ustaw na nim miskę, ale taką by nie dotykała wody. Do miski wlej mleko i wkrój cukierki. Rozpuść. Odstaw na chwilę do przestygnięcia. Polej sernik. Resztę pistacji posiekaj grubo i posyp górę sernika.
Niezwykle kusząco wygląda...:-)
OdpowiedzUsuń:-) I smakuje bardzoooo pistacjowo, nie spodziewałam się takiego efektu :-)
OdpowiedzUsuń