Składniki:
500 g mąki orkiszowej jasnej lub razowej
1 paczka suchych drożdży (7 g)
1 łyżeczka cukru
1,5 łyżeczki soli
3 łyżki oliwy
200-250 ml letniej wody
Nadzienie:
80-100 g masła
5 ząbków czosnku
suszona bazylia
sól
Wykonanie:
1. Do misy wsyp mąkę i drożdże, wymieszaj. Dodaj resztę składników, oprócz wody. Zacznij mieszać, najlepiej robotem stacjonarnym z hakiem. Wlewaj po trochu wodę, tyle jej dolej by ciasto uformowało się w jednolitą kulę. Takie ciasto wyrabiam robotem ok. 7-8 minut. Miskę przykryj i zostaw do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
2. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Masło roztop w garnuszku, przestudź. Do letniego masła wrzuć czosnek i dodaj trochę soli. Odstaw by masło lekko stężało, ale dało się jeszcze smarować.
3. Ciasto podziel na 2-3 części. Każdą rozwałkuj niezbyt cienko na kształt prostokąta. Każdy posmaruj masłem z czosnkiem.
4. Ciasto złóż w pół i pokrój w ok. 2-3 cm szerokości pasy (długość dowolna).
5. Pasy zwijaj po obydwu stronach do środka, tak ze 2 razy na każdą stronę (nie muszą być idealnie zwinięte). Przekładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Jeśli zostanie masło, możesz jeszcze każdy zawijas posmarować z wierzchu i posypać bazylią. Pozostaw na ok. 30 minut by lekko wyrosły.
6. Zawijaski upiecz w 200 st. przez 15 minut.
Właśnie się pieką. Mam nadzieję, że wyjdą dobre :)
OdpowiedzUsuńAneta dziękuję :-) Jest mi bardzo miło, że wykorzystałyście ten przepis we wspólnej akcji - https://www.facebook.com/events/227318094286579/
OdpowiedzUsuńTeraz wiem, o co chodzi i następnym razem postaram się dołączyć.
Paluchy pyszne wyszły..ja zrobiłam w sumie świderki , ale kształt nie ma znaczenia.
OdpowiedzUsuńByły pyszne! Dziękuje za wspólne pieczenie i pomysł!:)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis i przepyszne zawijasy! Dopiero co upiekłam, a już większość pożarta została ;) Powtórka wypieku asap! :D
OdpowiedzUsuńDziękuję :-) Najważniejsze, że Wam smakowały, kształt nie ma tu znaczenia :-) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń