poniedziałek, 23 lutego 2015

Rolada mięsna z zielonym farszem

Karkówkę natarłam bardzo aromatycznymi przyprawami, nadziałam porem i zielonym groszkiem. Piekłam w sosie z wina, bulionu i cebuli. Wyszła bardzo soczysta, krucha i miękka. Można ją pokroić w cieńsze lub grubsze plastry i podawać na ciepło z sosem do obiadu albo na zimno jako przystawkę.




Składniki:
1 kg karkówki bez kości
10 kulek jałowca
4 ziarna kardamonu
1 łyżeczka kolendry
1 łyżeczka gorczycy
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
2-3 łyżki oleju
1-2 łyżki sosu sojowego

3 cebule
1/2 szkl. bulionu
1/2 szkl. białego wytrawnego wina

Nadzienie:
1 por
100 g zielonego groszku, mrożony
2-3 łyżki masła, do smażenia

bawełniana nić do związania mięsa

Wykonanie:

1. Karkówkę rozkrój w miarę cienko na duży prostokąt lub kwadrat. Płat mięsa można dodatkowo rozbić tłuczkiem.

2. Ziarna jałowca, kolendry, gorczycy i środki z kardamonu włóż do młynka (do mielenia kawy) i zmiel na proszek. Przesyp do miseczki, dodaj też sól, pieprz i olej. Wymieszaj dobrze. Ma powstać pasta. Tą pastą nasmaruj mięso od wewnątrz.

3. Pora wymyj, pokrój na 4 części. Na patelni rozpuść masło, wrzuć pora i smaż go aż się lekko zeszkli, dorzuć groszek i chwilkę razem duś. Odstaw do przestudzenia.

4. Na cały płat mięsa wyłóż farsz i zroluj je dosyć ciasno. Zwiąż ciasno bawełnianą nitką. Z wierzchu natrzyj resztą pasty z przyprawami i sosem sojowym.



5. Cebulę obierz i pokrój w pióra, przełóż do dużego naczynia żaroodpornego. Na cebulę połóż mięso, wlej też bulion i wino. Mięso zapiekaj najpierw przez 30 minut w 180 st. C i pod przykryciem, a potem zmniejsz temp. do 160 st. C i piecz je ok. 1 godziny. Na 20 minut przed końcem pieczenia ściągnij pokrywę a mięso ostrożnie polej sosem.



6. Po wyjęciu z piekarnika zostaw mięso na 10-15 minut, by odpoczęło. Potem pokrój w dowolnej grubości plastry. Podawaj z sosem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny na blogu!