Składniki:
ok. 130 g herbatników maślanych, pełnoziarnistych (np. Bonitki)
Masa biała:
200 g słodkiej śmietany
150 g białej czekolady
250 g kremowego twarożku (można z wiaderka)
2 łyżki cukru pudru (można pominąć)
5 blatów żelatyny (lub ok. 8-10 g w proszku, ok. 2,5 łyżeczki)
Masa cappucino:
2 śnieżki na mleko (każda na 200 ml mleka)
400 ml schłodzonego mleka
70 g cappucino orzechowe w proszku
1 łyżka cukru pudru
1 usztywniacz do śmietany (śmietan-fix)
180 g krótkich rurek (ciastka, kupione w Realu)
Dekoracja:
80 g mlecznej czekolady
Wykonanie:
1. Słodką śmietanę podgrzej w garnuszku, zestaw z ognia i do gorącej wrzuć połamaną białą czekoladę. Zostaw, aż czekolada się rozpuści, wymieszaj i schłodź ją bardzo porządnie (inaczej śmietana się nie ubije).
2. Do garnka wlej mleko, podgrzej trochę, wsyp proszek cappucino i wymieszaj aż się rozpuści. Zestaw z ognia i pozostaw do schłodzenia. Mleko musi być bardzo zimne, bo inaczej śnieżka się nie ubije.
3. Schłodzoną śmietanę ubij na sztywno. Mieszając dodawaj po 1 łyżce serka aż masy się wymieszają. 5 blatów żelatyny namocz w zimnej wodzie na 5 minut, by żelatyna zmiękkła (tej w proszku nie namaczaj). Odciśnij z zimnej wody a zalej 2 łyżkami ciepłej wody, tzn. prawie gorącą ale nie wrzątkiem! Pozostaw do lekkiego przestudzenia. Do rozpuszczonej żelatyny dodaj łyżkę serka, wymieszaj. Żelatynę wlewaj cienkim strumieniem do mieszanej masy serowej.
4. Blachę o wym. 37x25 cm wyłóż papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Na spód wyłóż herbatniki. Na nie wylej ostrożnie masę serową, uważając by ich nie poprzesuwać. Wstaw na 1 godzinę do lodówki.
5. Do misy miksera wlej zimne mleko z rozpuszczonym cappucino, zacznij mieszać i wsypuj śnieżki. Ubijaj, w trakcie dosyp usztywniacz do śmietany (śmietan-fix).
6. Na masę serową wyłóż ok. 3/4 masy cappucino, rozłóż rurki, przykryj resztą ciasta. Czekoladę zetrzyj na tarce i posyp wierzch ciasta. Ciasto przykryj i wstaw do lodówki na przynajmniej 2 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny na blogu!