Składniki:
Ciasto:
150 g mąki orkiszowej (typ 1050)
50 g kaszy manny
100 g mielonych migdałów
1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
100 g cukru
100 g masła
1 jajko
1,5 łyżeczki kakao
Nadzienie:
450 g słodzonego musu jabłkowego ze słoika
(u mnie mus z papierówek)
cukier puder
Wykonanie:
1. W misce wymieszaj mąkę, kaszę mannę, migdały, cukier i proszek do pieczenia. Dodaj posiekane masło, wyrób rękoma na kruszonkę, wbij jajko i zarób ciasto, gdyby nie kleiło się dodaj 1 łyżkę lodowatej wody. Z ciasta oderwij ok. 150 g (na serca). Oderwane ciasto podziel na 2 części, do jedej dodaj kakao, wmieszaj je porządnie. Każdą kulkę ciasta zawiń w folię spożywczą i włóż na 30 minut do loodówki.
2. Formę o śred. 20 cm wyłóż papierem do pieczenia, albo tak jak ja sam spód wyłożyłam folią aluminiową, ale lepiej sprawdzi się papier do pieczenia. Największą kulę ciasta wyłóż na dno formy i wylep go, wylep też rant o wysokości ok. 1,5 cm.
3. Spód ciasta ponakłuwaj widelcem i podpiecz w nagrzanym uprzednio piekarniku w 180 st. przez 13 minut. Wyłóż i lekko przestudź.
3. Spód ciasta ponakłuwaj widelcem i podpiecz w nagrzanym uprzednio piekarniku w 180 st. przez 13 minut. Wyłóż i lekko przestudź.
4. Mniejsze kulki rozwałkuj dosyć cienko i wykrój foremką serca. Ostatnie serce zrób łącząc ze sobą dwa kolory ciasta.
5. Na podpieczony spód wyłóż mus jabłkowy a na mus ułóż naprzemiennie serca. Szarlotkę upiecz w 180 st. C przez 30-35 minut.
Doskonały pomysł z tymi serduszkami:-)
OdpowiedzUsuńDziękuję. Można ciasto ozdobić kwiatkami, też będzie ładnie wyglądać :-)
OdpowiedzUsuń