poniedziałek, 23 lutego 2015

Szarlotka z sercem

Kombinacja mąki z kaszą manną i mielonymi migdałami dała efekt niezwykle kruchego ciasta. Ciasto wypełnione domowym musem z jabłek - papierówek. Cudownie krucha, pachnąca latem, można ją posypać cukrem pudrem ale można podać do niej lody czy bitą śmietanę.



                                                                                              Składniki:

Ciasto:
150 g mąki orkiszowej (typ 1050)
50 g kaszy manny
100 g mielonych migdałów
1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
100 g cukru
100 g masła
1 jajko
1,5 łyżeczki kakao

Nadzienie:
450 g słodzonego musu jabłkowego ze słoika
(u mnie mus z papierówek)

cukier puder

Wykonanie:

1. W misce wymieszaj mąkę, kaszę mannę, migdały, cukier i proszek do pieczenia. Dodaj posiekane masło, wyrób rękoma na kruszonkę, wbij jajko i zarób ciasto, gdyby nie kleiło się dodaj 1 łyżkę lodowatej wody. Z ciasta oderwij ok. 150 g (na serca). Oderwane ciasto podziel na 2 części, do jedej dodaj kakao, wmieszaj je porządnie. Każdą kulkę ciasta zawiń w folię spożywczą i włóż na 30 minut do loodówki.




2. Formę o śred. 20 cm wyłóż papierem do pieczenia, albo tak jak ja sam spód wyłożyłam folią aluminiową, ale lepiej sprawdzi się papier do pieczenia. Największą kulę ciasta wyłóż na dno formy i wylep go, wylep też rant o wysokości ok. 1,5 cm. 




3. Spód ciasta ponakłuwaj widelcem i podpiecz w nagrzanym uprzednio piekarniku w 180 st. przez 13 minut. Wyłóż i lekko przestudź.




4. Mniejsze kulki rozwałkuj dosyć cienko i wykrój foremką serca. Ostatnie serce zrób łącząc ze sobą dwa kolory ciasta.




5. Na podpieczony spód wyłóż mus jabłkowy a na mus ułóż naprzemiennie serca. Szarlotkę upiecz w 180 st. C przez 30-35 minut.





2 komentarze:

  1. Doskonały pomysł z tymi serduszkami:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję. Można ciasto ozdobić kwiatkami, też będzie ładnie wyglądać :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu!