wtorek, 28 października 2014

Zapiekanka makaronowa z brokułem

  • Prosta, smaczna zapiekanka. Moje dzieci prosiły o dokładkę. Na szczęście tyle jej było, że każdy dostał dodatkową porcję. Gdy nie masz czasu, ta zapiekanka spełni rolę obiadu i kolacji.



  • Składniki:

    500 g brokuła
    500 g makaronu, np. kokardki (może być dowolny)
    200 g tartego żółtego sera
    125 g mozzarelli
    400 g słodkiej śmietanki
    1 jajko
    suszony tymianek
    2 młode cebulki
    sól, pieprz
  • Wykonanie:

1. W dużym garnku zagotuj wodę, lekko ją posól, obgotuj brokuła, ok. 3-4 minuty (musi być jędrny). Wyciągnj go na talerz, ale wodę zostaw! Do wody wrzuć makaron i gotuj go troszkę krócej aniżeli podane na opakowaniu. Odcedź.

2Do miski wlej śmietankę, dodaj jajko, roztrzep razem, dopraw tymiankiem, solą i pieprzem.

3Do dużego naczynia żaroodpornego włóż makaron i brokuła, delikatnie przemieszaj. Cebulkę pokrój i wmieszaj. Na to wylej mieszankę serowo-śmietanową. Na wierzch wyłóż pokrojoną w plastry mozzarellę. Naczynie przykryj, jeśli nie masz pokrywy możesz kawałkiem folii aluminiowej.

4. Zapiekankę wstaw do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i zapiekaj 25-30 minut, potem odkryj pokrywę i podpiekaj jeszcze z 10 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny na blogu!