Tarta na cieście francuskim. Lekko słodka, karmelizowana cebulka świetnie pasowała do grillowanego bakłażana a całość dopełnił słonawy smak fety. Pycha!
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego, 275 g, (37cm x 21cm)
1 bakłażan o wadze ok. 300 g
3 cebule
60-70 g fety
1 łyżeczka cukru
sól, pieprz
olej rzepakowy
Wykonanie:
1. Bakłażana pokrój w plastry o grubości 3-4 mm. Posyp solą z obydwu stron. Odstaw na 15 minut, by bakłażan się "spocił".
2. Ciasto francuskie rozwiń. Odetnij od każdego brzegu po 1 cm pasku i doklej wyższe boki. Ciasto ponakłuwaj widelcem. Podpiecz 15 minut w nagrzanym do 180 st. C piekarniku.
3. Patelnię grillową natłuść cieniutką warstwą oleju. Nadmiar zbierz ręcznikiem papierowym. Rozgrzej ją porządnie. Plastry bakłażana osusz ręcznikiem papierowym i układaj na patelni grillowej. Grilluj aż pojawią się typowe paski. Odkładaj na deskę.
4. Cebulę obierz, poszatkuj. Na patelnię daj z 2-3 łyżki oleju, rozgrzej, wrzuć cebulę. Smaż na małym ogniu przez 5 minut, delikatnie posól, pamiętaj o stałym mieszaniu, bo cebula nie powinna się zbrązowić. Potem dodaj cukier i smaż ok. 10 minut.
5. Na upieczony spód wyłóż równomiernie cebulę, plastry bakłażana i pkruszoną fetę. Zapiecz w 180 st. C ok. 10 minut. Podawaj na ciepło i na zimno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny na blogu!