środa, 29 października 2014

Gorący kubek

Rozgrzewająca zupa dyniowa z soczewicą, z dodatkiem imbiru i chilli świetnie sprawdzi się w chłodne dni. Zupę możemy w termosie zabrać do pracy i zajadając kanapkę popijać tym gorącym kubkiem.







  • Składniki:

    500 g dyni francuskiej muscat (można wziąć inną, np. hokkaido)
    150 g czerwonej soczewicy
    1,5 l wody

    Przyprawy:
    0,5 cm kawałek świeżego imbiru
    2 ząbki czosnku
    1,5 suszonego chilli
    1 łyżeczka mielonej kurkumy
    1 łyżeczka mielonej kolendry
    1/2 łyżeczki cynamonu
    1/2 łyżeczki mielonego kuminu
    sól

    kilka listków pietruszki

  • Wykonanie:

  1. Dynię obierz, wypestkuj, pokrój w dużą kostkę. W garnku zagotuj wodę, wrzuć dynię, gotuj z 10 minut, dodaj soczewicę, gotuj aż zmiękkną.
  2. Imbir i czosnek obierz. Razem z chilli (pestki usuń) posiekaj drobno. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, wrzuć imbir i czosnek, smaż chwilkę, potem dodaj resztę przypraw, smaż mieszając ok. 2-3 minuty. Dodaj do ugotowanej zupy. Zamieszaj, zupę dopraw solą. Przestudź trochę i zblenduj. Podawaj w kubku, można dać kleks śmietany, świeżą pietruszkę.

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz

    Dziękuję za odwiedziny na blogu!