Chleb piekę przynajmniej dwa razy w tygodniu, robię już to tak automatycznie, że nic nie ważę, po prostu sypię wszystko "na oko". Mieszam różne mąki, ziarna, suszone owoce. Chleb o jakim tu piszę to oczywiście taki na zakwasie. Uwielbiam go, jest zwarty, sycący, niesamowicie pachnie i prawie się nie "starzeje".
Tym razem spisałam proporcje. Choć ten chleb z dodatkiem żurawiny i suszonej śliwki pojawia się u mnie regularnie od początku grudnia, to dopiero teraz pofatygowałam się i jest przepis! Lubię go jeść z masłem i posypany grubą solą. Czasem pokusa jest tak wielka, że kroję go kiedy jest jeszcze bardzo ciepły a posmarowane masło rozpuszcza się i wnika w dziurki. Chcecie kromeczkę?
Składniki:
ok. 300 g czynnego zakwasu żytniego
150 g mąki orkiszowej typ 1050
200 g mąki żytniej typ 720
ok. 350-400 ml wody niegazowanej
sól
1 garść suszonej żurawiny
8 sztuk suszonych śliwek
2 łyżki słonecznika
1 łyżka czarnuszki - do posypania
masło do wysmarowania formy
bułka tarta do wysypania formy
Wykonanie:
1. Zakwas przełóż do miski, dodaj mąki, sól i wodę (używaj albo niegazowanej mineralnej albo przegotowanej i ostudzonej - nigdy z kranu!), wymieszaj, ciasto musi być dosyć gęste. Dodaj żurawinę, śliwki, słonecznik, ponownie wymieszaj.
2. Formę keksową o wym. 30x10 cm wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą, przełóż ciasto, wierzch posyp czarnuszką. Przykryj ściereczką i pozostaw na kilka godzin w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Czas wyrastania może wynosić od 3 do 5 godzin.
3. Piekarnik nagrzej do 200 st. C, wstaw chleb i piecz 55-60 minut. Po upieczeniu chleb wyjmij z formy na kratkę i ostudź.
Piekny chlebek!
OdpowiedzUsuńDziękuję :-)
Usuń