Sernik badzo delikatny, kremowy, zwarty, o zdecydowanym smaku kawy i lekkim aromacie rumu.
Składniki:
Spód:
250 g herbatników
130 g masła
Masa serowa:
750 g twarogu tłustego (kilkakrotnie zmielonego, Speisequark)
150 g cukru
4 jajka
200 ml espresso
2 budynie (2x37 g)
3 łyżki rumu
Karmel:
100 g cukru
50 g masła
100 ml śmietanki słodkiej
Do posypania:
1 garść nerkowców
Wykonanie:
1. Masło rozpuść i ostudź, herbatniki zmiel na proszek i wymieszaj z masłem. Okrągłą formę o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na spód wyłóż ciastka i dociśnij dobrze. Formę wstaw do lodówki.
2. Ser przełóż do misy robota, dodaj cukier i ubij razem. Dodawaj pojedynczo jajka i powoli ubijaj, wlej espresso i rum. Na koniec dodaj proszki budyniowe i dobrze wymieszaj. Masę wylej na spód ciasteczkowy.
3. Sernik piecz w nagrzanym do 160 st. C piekarniku (z termoobiegiem) przez 60-70 minut. Na dół piekarnika wstaw naczynie żaroodporne z gorącą wodą. Parująca woda spowoduje, że sernik będzie delikatny i nie popęka. Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i poczekaj aż sernik ostygnie, wtedy wyciągaj.
4. Sos karmelowy: do szerokiego garnka wsyp równomiernie cukier, wstaw na mały palnik, nie mieszaj, czekaj aż cukier się skarmelizuje (musi mieć złoty kolor). Odstaw na bok i dodaj masło, wymieszaj energicznie z płynnym cukrem. Wstaw na palnik i zagotuj. Odstaw i wlej śmietankę, mieszaj, aż sos zrobi się jednolity. Przelej do szklanego naczynia. Sos przechowuj w lodówce. By był ponownie płynny ogrzej naczynie w ciepłej wodzie.
5. Sernik polej sosem karmelowym i obsyp orzechami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny na blogu!