czwartek, 10 listopada 2016

Słonecznikowiec

Pierwszy raz upiekłam to ciasto i skradło nasze podniebienia, chrupiący słonecznik w masie kajmakowej to najsmaczniejszy element, słodycz przełamują blaty kakaowego ciasta i polewa kakaowa. Ciasto bardzo podzielne i ładnie się prezentuje na wszelakich uroczystościach. Przepis podpatrzony ze strony Moje wypieki, ale odrobinę modyfikacji wprowadziłam (zmniejszyłam np. ilość cukru w cieście i zmieniłam polewę na inną).




Składniki:
Ciasto: 
3/4 szkl. oleju rzepakowego
1/2 szkl. wody
3/4 szkl. cukru
3 płaskie łyżki kakao
5 jajek, osobno żółtka i białka, temp. pokojowa
1,5 szkl. mąki pszennej
2 łyżki cukru (do białek)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej

Słonecznik:
250 g wyłuskanych ziaren słonecznika
70 g masła
8 łyżek cukru
4 łyżki mleka

Krem:
600 g masy kajmakowej (1,5 puszki), temp. pokojowa
200 g bardzo miękkiego masła
chrupiący słonecznik

Polewa:
125 g masła
1/2 szkl. cukru pudru
3 łyżki kakao
1 łyżeczka żelatyny w proszku

Rozetki kajmakowe:
150 ml śmietany kremówki, dobrze schłodzonej
100 g masy kajmakowej z puszki, dobrze schłodzonej

Wykonanie:
1. Ciasto: olej, wodę, cukier i kakao przełóż do garnuszka i zagotuj do rozpuszczenia się składników. Ostudź. Białka ubij na szywno, dodaj cukier (2 łyżki) i ponownie ubij, wlewaj pojedynczo żółtka nie przestając miksować. Do ubitej masy wlej schłodzoną kakaową mieszankę. Wymieszaj delikatnie szpatułką. Mąkę, sodę i proszek do pieczenia przesiej i wsyp do masy, delikatnie wymieszaj aż składniki się połączą. Blaszkę (25x37 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do blaszki i piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 40-45 minut. Po upieczeniu ciasto ostudź i przekrój na dwa jednakowe blaty (wzdłuż).

2. Słonecznik: wszystkie składniki przełóż do garnka, zagotuj. Dużą blachę z piekarnika wyłóż matą silikonową (z papieru nie odkleisz tak łatwo słonecznika), wylej mieszankę i piecz ok. 15-20 minut w 180 st. C (do złotego koloru - nie warto dłużej bo słonecznik zrobi się gorzki). Wystudź. Upieczony słonecznik można połamać w dłoniach na drobne kawałki lub w malakserze - tylko z tym nie przesadzajmy, to nie ma być proszek, słonecznik powinien być wyczuwalny.

3. Krem: w misie miksera utrzyj masło na puch, dodawaj po 1 łyżce kajmaku ciągle ucierając. Dodaj pokruszony słonecznik i wymieszaj. 

4. Polewa: do garnuszka przełóż wszystkie składniki oprócz żelatyny, gotuj na wolnym ogniu, aż składniki się rozpuszczą i dobrze połączą. Żelatynę namocz w 2 łyżkach zimnej wody na 10 minut, powinna spęcznieć. Potem zalej ją ok. 1,5 łyżkami gorącej wody i mieszaj, aż zacznie się rozpuszczać, przelej ją do ciepłej polewy, wymieszaj i odstaw (polewy nie wolno już podgrzewać). Polewa zgęstnieje, a dodatek żelatyny sprawi, że będzie błyszcząca i łatwa do krojenia.

5. Kajmakowe rozetki: śmietanę ubij aż do uzyskania pianki, dodaj masę kajmakową z puszki i ponownie ubij. 

6. Złożenie ciasta: na tacę wyłóż jeden blat ciasta, posmaruj kremem ze słonecznikiem, przykryj drugim blatem ciasta, dociśnij delikatnie. Na ciasto wylej gęstniejącą polewę. Wstaw ciasto do lodówki, by polewa dobrze zastygła. Ciasto można najpierw pokroić i wtedy dekorować rozetkami śmietankowo-kajmakowymi, albo udekorować je w całości a potem kroić. Ciasto przechowywać w lodówce.

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny na blogu!