Delikatna i aromatyczna pasta z białej fasoli i pieczonej papryki. Pasta jest świetna na kanapki, ale też jako dodatek do nachos lub tortilli. Można ją też doprawić wg własnego uznania, zrobić bardziej pikantną lub łagodną.
Składniki:
200 g białej fasoli (duża)
2 papryki (czerwona i żółta)
1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
2 łyżki oleju słonecznikowego
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka suszonej bazylii
sok z 1 limonki
1-2 łyżeczki różowej soli
kilka gałązek świeżego tymianku cytrynowego
Wykonanie:
1. Fasolę namocz na noc w zimnej wodzie. Następnego dnia odlej resztki wody, w której moczyła się fasola, przełóż ją do garnka i zalej świeżą wodą, gotuj na wolnym ogniu aż całkowicie zmiękknie. Odcedź i pozostaw do ostudzenia.
2. Paprykę upiecz w piekarniku, w 180 st. C ok. 45 minut, gorącą włóż w woreczek plastykowy, zamknij szczelnie i odczekaj z 10 minut. Potem paprykę obierz ze skórki, wyczyść z pestek i pokrój w mniejsze kawałki.
3. Fasolę, paprykę, czosnek i olej zblenduj w malakserze na gładko. Dodaj przyprawy, sok z limonki, listki tymianku i ponownie zblenduj. Posmakuj i dopraw solą, ponownie zblenduj. Pastę można do ok. 5 dni przechowywać w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny na blogu!