sobota, 26 listopada 2016

Rurki francuskie z kremem orzechowo-rumowym

Kruche rurki wypełnione po brzegi smakowitym kremem orzechowym z lekkim rumowym posmakiem. Rurki upiekłam z gotowego ciasta francuskiego, także jedynie zrobienie kremu zajęło mi troszkę więcej czasu. Ale zapewniam, że warto, są rewelacyjne w smaku. Zapraszam!




Składniki:
Na ok. 30 rurek:
3 opakowania ciasta francuskiego (po 275 g każdy blat)
1 roztrzepane jajko do smarowania rurek
3 łyżki brązowego cukru

Krem:
1 op. budyniu śmietankowego w proszku
400 ml mleka
5 łyżek cukru
100 g zmielonych orzechów włoskich
3 łyżki białego rumu
150 g bardzo miękkiego masła

Wykonanie:

1. Blaty ciasta francuskiego rozwinąć, wzdłuż dłuższego boku wycinać paski o szerokości ok. 1 cm. Nawijać na metalową foremkę o kształcie rurki, końcówki foremki zostawić na ok. 3 mm wolne, by po pieczeniu łatwiej było ściągać rurki. Nawinięte rurki układać na blaszce w odstępach, każdą smarować rozbełtanym jajkiem i posypać brązowym cukrem, piec w 190 st. C przez 15 minut. Poczekać aż ostygną wtedy ściągnąć z foremek.


2. Krem: na mleku ugotwać budyń z cukrem, schłodzić. Orzechy zalać rumem i odstawić na 1 godzinę. Zimny budyń rozetrzeć mikserem na gładko, podczas ucierania dodawać po 1 łyżce miękkiego masła aż do całkowitego wmieszania. Na sam koniec dodać orzechy z rumem.


3. Krem przekładać do szprycy z dosyć szeroką końcówką, krem wciskać ostrożnie do rurek.




4 komentarze:

  1. Mniam :) Do tego pasuje herbata na dobrej, przefiltrowanej wodzie. Mam na szczęście filtr molekularny z naturalną mineralizacją więc zdrowa woda w domu jest, również na treningi podczas których wybiegam te rurki ;-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu!