Curry to jedno z moich ulubionych dań, jak jestem w wietnamskiej czy innej azjatyckiej knajpce wybór zawsze pada na curry! A do wyboru są zazwyczaj dwa rodzaje - zielone i czerwone, moim zdecydowanym faworytem jest to zielone, pikantne, rozgrzewające, z chrupiącymi świeżymi warzywami, świeżą kolendrą i prażonymi orzeszkami. Od samego myślenia o nim robię się potwornie głodna ;-) W Berlinie dużą popularnością cieszy się wietnamska knajpka/bar przy Hermmanplatz (Hamy-Cafe, U 7), w menu głównym pojawiają się tylko 3 dania (w karcie na stałe są zupy). Zawsze świeże składniki, smacznie i niedrogo, porcje bardzo duże, i to za nie całe 5 €. Kiedy by nie odwiedzić tego baru, zawsze są tam tłumy, nawet stoły rozstawione na zewnątrz są o każdej porze dnia zajęte, nawet zimą!
Nie pamiętam kiedy pierwszy raz ugotowałam curry..., ale zasmakowało nam tak bardzo, że robię je dosyć często. Nie jest zbyt pracochłonne, a wszystko można przygotować na jednej patelni czy w garnku, jaka wygoda prawda? Szczególnie, kiedy po całym dniu w pracy marzy nam się, by szybko ugotować, zjeść a te brudne garnki... no cóż... może jakieś krasnoludki sprzątną ;-) Także dlatego lubię takie dania z jednego gara.
Curry jest też na tyle uniwersalne, że można zrobić je w wersji jarskiej, praktycznie z każdym warzywem albo też z dodatkiem innego mięsa. Czasem idąc na całkowitą łatwiznę kupuję słoiczek tajskiej pasty curry i zamiast świeżych przypraw zastępuję je pastą.
Składniki:
1,5 cm kawałek imbiru
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 świeże chilli
1 łyżeczka mielonej kurkumy
olej
400 g fileta z piersi kurczaka
500 g batatów
250 g świeżego szpinaku
1 czerwona papryka
150 g pieczarek
2 szkl. bulionu warzywnego
400 ml mleczka kokosowego
sól, cukier trzcinowy
1-2 limonki
ryż basmati
Wykonanie:
1. Imbir obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj drobno. Chilli również posiekaj drobno. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę, czosnek, chilli, imbir, kurkumę. Smaż i mieszaj, aż cebula i czosnek zaczną się rumienić. Odstaw patelnię.
2. Mięso pokrój w dużą kostkę. Bataty obierz i też pokrój w kostkę. Pieczarki i paprykę oczyść i pokrój w dużą kostkę. Szpinak dobrze wypłucz.
3. Na patelnię wlej bulion, dodaj mięso i warzywa (oprócz szpinaku) i duś, aż warzywa zmiękkną. Dodaj mleczko kokosowe, sól, 1 łyżkę cukru i sok z 1 limonki, jeśli lubisz większy akcent kwaśnego dodaj sok z jeszcze jednej limonki. Na sam koniec dodaj umyty szpinak. Sos pogotuj z 10 minut. Podawaj z ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny na blogu!