czwartek, 23 listopada 2017

Serniczki korzenne z aromatyczną galaretką z grzańca

Powoli zaczynam testowanie świątecznych przepisów, jednym z nich są te właśnie serniczki. Bez pieczenia, masa serowa z lekką nutą syropu cynamonowo-pomarańczowego, z białą czekoladą, na spodzie z korzennych ciastek - spekulatius. Na górze rubinowa galaretka z grzańca. Serniczki udekorowałam karmelizowanymi plasterkami pomarańczy. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam i korzenne ciastka i grzańca i wszystkie inne świątczne aromaty :-).




Składniki:
Spód:
250 g ciastek korzennych - spekulatius
100 g masła
2-3 łyżki soku z pomarańczy

Masa serowa:
500 g twarożku kilkakrotnie zmielonego, 
można użyć z wiaderka
100 g białej czekolady
3 blaty żelatyny
skórka otarta z 1 pomarańczy
(najlepiej niepryskanej)
3 łyżki syropu pomarańczowo-cynamonowego
(z tego przepisu)

Galaretka:
700 ml grzańca
1 paczka żelatyny w proszku (9g)
1 laska cynamonu
1 anyż
5 goździków
5 ziaren kardamonu
2 łyżki cukru mascobado 
(można wziąc zwykły cukier)

Dekoracja:
1 niepryskana pomarańcza
5 łyżek cukru

Wykonanie:

1. Na spód: ciasteczka zmiel na proszek, masło rozpuść, razem z sokiem z pomarańczy dodaj do ciastek, wymieszaj. Wyłóż na dno kwadratowych foremek (użyłam 6 foremek o boku 7,5 cm i wysokości 7,5 cm.), dobrze dociśnij.

2. Masa serowa: żelatynę namocz w zimnej wodzie. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj napęczniałą żelatynę, mieszaj, by żelatyna się dobrze rozpuściła. Odstaw do ostudzenia. Ser przełóż do misy miksera, dodaj syrop cynamonowy, skórkę z pomarańczy i zimną czekoladę, wymieszaj. Cienką strużką wlewaj czekoladę, cały czas mieszaj. Masę serową wylej na spód ciasteczkowy. Wstaw do lodówki, by masa dobrze zastygła.

3. Galaretka: grzańca przelej do garnka, dodaj wszystkie przyprawy oprócz żelatyny i cukru. Grzańca gotuj, aż się częściowo zredukuje. Przecedź go i ponownie zagotuj, dodaj cukier. Żelatynę namocz w zimnej wodzie, by napęczniała. Do gotowej żelatyny dodaj trochę gorącego grzańca, zamieszaj i całość wlej do gorącego grzańca, wymieszaj ale już nie gotuj. Odstaw do całkowitego ostudzenia. Jak galaretka zacznie tężeć wylej na masę serową. Serniczki ponownie wstaw do lodówki, by galaretka całkowicie stężała. 

4. Dekoracja: pomarańczę dobrze wyszoruj, najlepiej używać takiej niepryskanej. Pokrój w cienkie plastry, każdy obtocz z obydwu stron w cukrze. Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz najpierw 15 minut z jednej strony a potem przewróć je i dopiekaj jeszcze z 15minut. Wyjmij blachę z piekarnika i pozwól pomarańczy całkowicie ostygnąć. Układaj na serniczkach. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny na blogu!