Domowy zakwas robię z mąki żytniej razowej, jest bardzo prosty w przygotowaniu, aby przyspieszyć proces kiszenia można dodać skórkę domowego chleba razowego.
Składniki:
10 łyżek mąki żytniej razowej
700 ml przegotowanej, letniej wody
2-3 ząbki czosnku
2 liście laurowe
5 kulek ziela angielskiego
kawałek skórki chleba razowego
(opcjonalnie, by przyspieszyć kiszenie)
Wykonanie:
1. W dużym słoju (min. 2 litrowym) mieszamy mąkę z wodą. Czosnek obieramy i lekko zgniatamy, wrzucamy do słoja, dodajemy też resztę składników. Słój przykrywamy bawełnianą ściereczką lub gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce.
2. Po kilku godzinach należy ponownie wszystko wymieszać i wtedy już pozostawić w spokoju na 3 dni (w przypadku gdy dodajemy skórkę chleba) albo na 4 dni (bez skórki chleba) w ciepłym, nieprzewiewnym miejscu, tylko nie na kaloryferze!
3. Po 3 lub 4 dniach zakwas jest gotowy, będzie miał intensywny kwaskowy zapach, podobnie też będzie smakował. Zakwas po czasie kiszenia przechowujemy w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny na blogu!