Aromatyczny żurek na domowym zakwasie, gęsty i kwaskowaty, podkręcony chrzanem. Do żurku podaję kuleczki z białej kiełbasy, które lekko podsmażam. Aromatu nadaje też wędzony boczek. Warto tę pyszną zupę przygotować na świąteczny stół.
Przepis na zakwas już jest dla Was na blogu: zakwas na żurek.
Składniki:
500 ml zakwasu żytniego
włoszczyzna
(2 marchewki, korzeń pietruszki, kawałek selera, por)
1,5 l wody
kilka suszonych grzybów
2-3 łyżki tartego chrzanu
1 cebula
400 g białej surowej kiełbasy
150 g wędzonego boczku
1-2 łyżki masła
1 łyżka suszonego majeranku
sól, pieprz
Do podania:
gotowane na twardo jajka
Wykonanie:
1. Cebulę i boczek pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na maśle. Warzywa obrać, pokroić w mniejsze kawałki. Do garnka wlać wodę, dodać smażoną cebulę i boczek, warzywa, suszone grzyby i ugotować wywar.
2. Warzywa wyjąć i pokroić w kostkę, dodać ponownie do garnka z wywarem. Do wywaru dolać zakwas. Ugotować. Dodać starty chrzan.
3. Z kiszek kiełbasy wyjąć mięso i uformować małe kulki, przesmażyć na patelni.
4. Kulki mięsne dodać do żurku, żurek doprawić majerankiem, solą i pieprzem. Podawać z gotowanym jajkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny na blogu!